27-02-2019 | Stichting Stadsvarkens zegt  mensen meer bewust te willen maken van voeding en gaat onder andere voedselverspilling tegen door reststromen uit Ede aan de varkens te voeren. Het vlees van de varkens komt op hun beurt weer ten goede van liefhebbers uit de directe omgeving.

Ad en Nieza wilden daar onmiddellijk aan meewerken, daar was geen moment twijfel over. Sinds 23 februari genieten de inmiddels voormalig ondernemers van groentewinkel Goudreinet Bellestein van hun pensioen. De afgekeurde producten voor de verkoop kreeg sinds de aanvang van het project Stadsvarkens in 2016, een goede bestemming.

Circulair systeem in de praktijk gebracht

In plaats van afval werd het varkensvoer en zo een deel van een circulair systeem. Stichting Stadsvarkens vindt het jammer dat Ad en Nieza stoppen, de stadsvarkens hoeven desondanks voortaan niet op een houtje te bijten. Er zijn genoeg andere Edese ondernemers die hun steentje bijdragen.
De organisatie heeft Ad en Nieza bedankt met een Stadsvarkenskalender, -vleespakket en bloemetje.Door de samenwerking van Stadsvarkens met deze bedrijven wordt een hele kleine kringloop gesloten en een circulair systeem in de praktijk gebracht. Waardevol, voor menselijke consumptie afgekeurd voedsel blijf volgens de stichting hun waarde behouden en import van bijvoorbeeld soya uit Brazilië is niet nodig.

Bron: OmroepEde