15-04-2019 | Het GuestHouse Hotel in Kaatsheuvel maakt in samenwerking met Opener Bier in Dongen een eigen bier dat is gebrouwen met brood dat overblijft van het hotelontbijt: Ketshill’s Special Blond. Het bier is zowel op fles als op tap beschikbaar.

 

‘Helaas blijft er, ondanks een zorgvuldige planning, in ons hotel-restaurant altijd wat voedsel over dat wordt weggegooid, vooral bij het ontbijtbuffet’, aldus Coen Schelfhorst, eigenaar van GuestHouse Hotels, waar ook de Kroon in Kaatsheuvel onder valt. ‘Daarom zoeken we continue naar manieren om voedselverspilling tegen te gaan.’ Ketshill’s Special Blond is daar één van. 

Marloes de Jong en Frank Wouters van Opener Bier gaven aan dat van dat oude brood een mooi speciaalbier gemaakt kon gaan worden, dus de twee bedrijven sloegen de handen ineen.  

De naam Ketshill’s Special Blond is het resultaat van een interne wedstrijd, en bedacht door Isola de Vries, food & beverage supervisor bij GuestHouse Kitchen, het restaurant van het hotel. Ketshill’s Special Blond is een knipoog naar Kaatsheuvel, de vestigingsplaats van het hotel, maar dan op de internationale manier uitgesproken.

Bolletjes en eierkoeken

Op 500 liter bier is 30 kilo oud brood als grondstof verwerkt, bestaande uit witte en bruine bolletjes, hele broden en zelfs eierkoeken en krentenbollen. Croissants voldeden niet, die zijn wat te vet, aldus Frank van Opener bier. 

Dit betekent dat er per glas bier ongeveer twee oude boterhammen als grondstof zijn gebruikt die anders weggegooid zouden worden. Het troebele speciaalbier heeft een licht zoetje en een volle ronde maar ook krachtige smaak. 

Het bier is een duurzaam initiatief. Niet alleen wordt voedselverspilling tegengegaam, het bier wordt tevens volledig gebrouwen op zonne-energie. En het oude brood wordt nu alweer ingevroren bewaard voor de volgende brouw van Ketshill’s special Blond. 

Het bier is te proeven in restaurant GuestHouse Kitchen, in de hotelbar en is als geschenkverpakking, met een eigen bierglas te koop in de hotelshop. In de hele maand april biedt het GuestHouse Hotel een bijzondere actie. Iedereen die komt lunchen op de daktuin, ontvangt een gratis proefglaasje.

Bron: Missethoreca