01-05-2019 | Eerlijke visrestaurants, regiokeuken of vegetarisch, duurzaam eten is in verschillende vormen al ruim in de horeca al aan te treffen. Voor duurzame horecabedrijven is er de Green Key certificering, en voor de kwaliteit van de groene keuken is er sinds kort ook een Groene Ster, het duurzame zusje van de bekende sterren van Michelin.

Dat de horeca steeds duurzamer wordt blijkt ook uit uitkomsten van De Duurzaameter, een peiling die elk jaar onder horecaprofessionals wordt gehouden. Zo schrijft Misset over duurzaamheid, dat 80 procent van de respondenten in 2017 al iets deed aan vergroenen van de bedrijfsvoering.

Verspilling tegengaan

Tegengaan van het verspillen van voedsel wordt steeds belangrijker in het verduurzamingsproces. Zo werden er een aantal initiatieven ontwikkeld om voedselverspilling in de horeca terug te dringen door het aanbieden van diners met flinke kortingen. Daarvoor werden verschillende apps ontwikkeld. Ook het kop-tot-staart-principe helpt daarbij: elk stukje van het dier wordt gebruikt.

Kleinere porties vlees

Minder verspilling en meer gezondheid wordt ook gestimuleerd door het serveren van kleinere porties vlees. De balans wordt hersteld door een groter en gevarieerder aanbod van verschillende groenten. Ook de wijze waarop deze worden bereid kent steeds meer variatie. Prettige bijkomstigheid voor de ondernemer: zo wordt ook de marge gezonder.

Besparing in de keuken

Als het om duurzaamheid in de horeca gaat, mogen we ook de keuken zelf niet vergeten. De juiste apparatuur zorgt ook voor de nodige besparing aan energiekosten en een langere levensduur van de investering. Dat komt zowel het klimaat als het resultaat ten goede.

Meer tips

Wil je als horeca-ondernemer verder gaan met duurzaamheid dan het indraaien van ledlampen of het aanbieden van een vegetarische schotel, kijk dan eens naar de tips waar de Koninklijke Horeca Nederland zegt dat het terugdringen van voedselverspilling, het eten van minder vlees en het zuiniger omgaan met energie een belangrijke rol bij de verduurzaming spelen. Daarmee kun je vast nog een tijd uit de voeten.

Bron: Duurzaamnieuws