Op dinsdag 17 september a.s. vindt er weer een nieuw AGF Trendcafé plaats in het teken van voedselverspilling en foodconcepten. Vragen als: Hoe bedenk je nieuwe foodconcepten? Wie bedenkt ze en wat zijn de uitgangspunten? En denken verschillende generaties anders over verspilling? komen aan de orde.

Consumenten eten steeds vaker en overal. De consumptie van groenten en fruit blijft nog altijd ver achter bij de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 250 gram groenten en 200 gram fruit. Nieuwe concepten die voor consumenten de gezonde keuze, de makkelijke keuze maken, kunnen een bijdrage leveren aan een hogere consumptie van groenten en fruit.

Concept Programma
15.00     Inloop
15.30     Welkom door de organisatie
15.40     Presentatie voedselverspilling (spreker volgt)
16.00     Discussie Voedselverspilling (denken verschillende generaties anders over Voedselverspilling)
16.15     Workshop Foodconcepten door Herman Peppelenbos en Antien Zuidberg
18.00     Afsluitend diner

Herman Peppelenbos (Lector Groene Gezondheid) en Antien Zuidberg (Lector Design Methoden in Food) zijn verbonden aan de HAS Den Bosch.

Zij zullen vertellen over diverse onderzoeken, zoals voedingswaarde, groente en fruit op het HBO en MBO en nieuwe groenteconcepten. Het interessante aan groentenconcepten is dat ze inspelen op andere eetmomenten en nieuwe doelgroepen, maar tegelijk door het Voedingscentrum en voedingswetenschappers niet als gezond wordt gezien.

Voor de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groentenconsumptie mag je alleen verse of diepvriesgroenten meetellen. Volgens Peppelenbos is dit heel zwart-wit gedacht, terwijl er heel veel grijstinten zijn: van heel donkergrijs (groentechips) tot heel lichtgrijs (bloemkoolrijst). Om daar enige nuance in te brengen, loopt er nu een interne studie om een beoordelingskader op te zetten waarin de gehalten zout, suiker en vet in de  groenten en de mate van bewerking worden meegenomen. Herman Peppelenbos spreekt over het aspect ‘gezondheid’, terwijl Antien Zuidberg ingaat op het aspect ‘verleidelijkheid’.

Daarnaast komen enkele (oud) studenten aan het woord.

Locatie
Locatie volgt, omgeving Den Bosch.

Aanmelden
Klik hier om je aan te melden voor het AGF Trendcafé op dinsdag 17 september 2019.

Kosten
Voor leden van AGF-Trendcafé is deelname gratis. Niet-leden betalen € 125,- per bijeenkomst.

Meer informatie op de website van het AGF Trendcafé.

 

Bron tekst: AGF
Bron beeld: Pixabay