Dat warmte kwaliteitsproblemen veroorzaakt in vollegrondsteelt zal geen verassing zijn. Het mindere aanbod houdt de venkeldagprijs op een redelijk niveau en afnemers gaan wat soepeler om met hun specificaties, merkt venkelteler Joop Litjens uit het Noord-Limburgse Leunen op. “Bij deze extremen moeten kwaliteitseisen aangepast worden. Dat moet ook wel want er is gewoonweg minder klasse A-product beschikbaar, maar het houdt voor supermarkten natuurlijk wel een keer op.”

De venkel van Litjens wordt door Fossa Eugenia verkocht aan de foodindustrie, groothandel en retail. Het gros vindt zijn weg op de binnenlandse en de Engelse markt. Litjens Venkel heeft de mogelijkheid om klantspecifiek op venkelsnit te sorteren in afmeting en gewicht. Door de kwaliteitsproblemen kan de grootste venkelteler van Nederland een groter deel dan anders echter lastig of niet afzetten. Het gaat dan puur om de uiterlijke kwaliteit. “Door een hitteperiode krijgen venkels niet hun typische bolvorm, maar worden langer en platter. Met de smaak is niets mis, ze zijn net zo fris, lekker en gezond dan anders”, vertelt Joop.

Via #hetezomeroogst-actie van ZLTO lukt het, net als vorig jaar, om een deel van deze #hetezomeroogst venkels te verkopen via lokale supermarkten. “Het is een druppel op de gloeiende plaat in de totale afzet, maar het is een goede zaak dat er op deze manier aandacht voor is”, vindt Joop. De huidige kwaliteitsproblemen kennen hun oorsprong in de warme periode van juni. Gezien de hittegolf eind juli zijn de kwaliteitsproblemen dus nog niet voorbij. De oogst van venkel loopt door tot en met half november, Joop verwacht daarom dat problemen “nog de kop kunnen opsteken”.

 

Bron tekst: Groentennieuws
Bron beeld: Pixabay