In de Haarlemse horeca zijn er al diverse initiatieven om te voorkomen dat er voedsel verspild wordt. Voorbeelden hiervan zijn de Doggy Bag en de Tenminste-Houdbaar-Tot-diners. De gemeente Haarlem stimuleert projecten die voedselverspilling tegen gaan. In Nederland verspillen we jaarlijks namelijk één derde van ons voedsel. Per persoon komt dat neer op ruim honderd kilo. Brood verspillen we het meest, gevolgd door zuivelproducten, groente en vlees. Daarnaast spoelen we jaarlijks ook nog eens 57 liter drinken per huishouden door de gootsteen of het toilet.

“Dat zijn indrukwekkende cijfers”, beaamt Stephan Kooijman die als beleidsmedewerker circulaire economie bij de gemeente werkt. “Verspilling staat daarom hoog op de agenda. Voedsel raakt ons allemaal, het staat dicht bij ons. Samen kunnen we verspilling aanpakken, alleen moeten we ons daar dan wel bewust van zijn”.

De gemeente Haarlem ondersteunt verschillende projecten in Haarlem die voedselverspilling tegengaan. “Samen met het bedrijfsleven zoeken we naar oplossingen voor problemen in de voedselketen. We delen lokale kennis en ondersteunen ondernemers in hun duurzame groei. Dat past in de ambitie van de gemeente om in 2040 circulair te zijn.” Circulair zijn betekent dat je zo min mogelijk weggooit en dat je ‘afval’ (reststromen) zoveel mogelijk hergebruikt.

Eén van de initiatieven is de Doggy Bag campagne van Haarlem Food Future, die begin juli samen met de gemeente, Rabobank, Koninklijke Horeca Haarlem en J.C. Ruigrokstichting is gelanceerd. Wanneer je bij een restaurant eet en je de maaltijd niet helemaal op krijgt, kun je de rest in de Doggy Bag mee naar huis nemen. “In Amerika is dat al jaren heel gewoon, hier is het wat minder gangbaar. Met de Haarlem Doggy Bag – een doosje van natuurlijk materiaal – kunnen we daar hopelijk ook een gewoonte van maken. Tien Haarlemse restaurants trappen af en hopelijk volgen er nog vele. Met z’n allen kunnen we wat doen aan de 77 miljoen borden eten die de Nederlandse horeca ieder jaar verspilt.”

Haarlem profileert zich als gastronomische hoofdstad van Nederland. Een initiatief van een groep enthousiaste lokale ondernemers. Naast een Sterrengala, het WK Koken en Haarlem Culinair komt er een reeks Tenminste-Houdbaar-Tot-Diners in de stad. “Bereid met voedsel dat gezien de wettelijke houdbaarheidsdatum eigenlijk niet meer verkocht kan worden, maar feitelijk nog prima te consumeren is.”

Ook is er een koplopergroep van Haarlemse restaurants die circulair willen werken. “Denk aan een klimaatneutraal pand en interieur en apparatuur dat geleased wordt of herbruikbaar is, én duurzaam voedsel van het seizoen en uit de buurt. Deze groep zoekt samen met andere ondernemers, de gemeente, provincie Noord-Holland en de MRA naar oplossingen. We willen onze inwoners vooral meegeven bewuster te consumeren. Misschien kost het af en toe iets meer moeite, maar dat maakt het ook weer leuk.”

“Dat duurzaamheid leeft in de stad zie ik vooral terug bij jonge ondernemers. Deze generatie is er klaar mee dat we de wereld om zeep helpen en neemt het heft in handen. Dat geeft mij in ieder geval veel energie en hoop.”

Stephan Kooijman: “Ook bij de gemeente kijken we hoe we minder voedsel kunnen verspillen, vooral bij de lunches. We zijn nu aan het proefdraaien met Bestel Bewuster, een startup. En heel leuk: al ons koffiedik zamelen we in en gaat naar een bedrijf dat er oesterzwammen op kweekt. Een prima vleesvervanger, waarmee we een grote bijdrage leveren aan de CO²-reductie.”

Bron tekst: HaarlemWeekblad

Bron beeld: Pixabay