Maar liefst acht restaurants in Ede doen mee met Restaurants van Morgen. Dit initiatief helpt restaurants om voedselverspilling tegen te gaan, verantwoord in te kopen en te werken aan de keuze voor de ingrediënten op het bord. De gemeenten Ede, Wageningen, Nijkerk, Veenendaal, Rhenen, provincie Gelderland en de Regio Foodvalley ondersteunen het initiatief.

Maar liefst acht restaurants in Ede doen mee met Restaurants van Morgen. Aldus de Gemeente Ede in een persbericht. Dit initiatief helpt restaurants om voedselverspilling tegen te gaan, verantwoord in te kopen en te werken aan de keuze voor de ingrediënten op het bord. De gemeenten Ede, Wageningen, Nijkerk, Veenendaal, Rhenen, provincie Gelderland en de Regio Foodvalley ondersteunen het initiatief.

De acht deelnemende restaurants uit Ede krijgen allemaal begeleiding vanuit Greendish. De deelnemers ontvangen informatie over onderwerpen zoals duurzame vis, hergebruik van grondstoffen en zout, suiker en vet. Verder kunnen de restaurants via een webinar met elkaar en Greendish ervaringen uitwisselen. Ook wordt er momenteel een workshop georganiseerd voor alle deelnemers over duurzame vis. Twee restaurants, Steakhouse Amadeus en Stadscafé Oscar, krijgen intensieve begeleiding. De eigenaren en medewerkers van deze restaurants krijgen persoonlijke begeleiding om doelen te stellen voor duurzamer ondernemen en het serveren van gezonde maaltijden. Verder doen ze mee aan workshops en krijgen ze persoonlijke begeleiding van een chef.

Deelnemende restaurants in Ede

1. Stadscafé Oscar
2. Steakhouse Amadeus
3. Dixie’s
4. Rode Peper & Basilicum
5. Café 100
6. RUIG Drinks & Bites
7. Restaurant Buitenzorg
8. De Bourgondiër Eten en Drinken
Wethouder Food Leon Meijer; ‘Een prachtig initiatief van Greendish en Natuur en Milieu om restaurants mee te nemen in het werken aan gezond en duurzaam voedsel. De enthousiaste reactie van de restaurants laat zien dat ze graag hun steentje bijdragen aan belangrijke thema’s als voedselverspilling, de reductie van CO2-uitstoot en het gebruik van duurzaam vlees.

‘In totaal doen 23 van de 94 benaderde restaurants in Regio Foodvalley mee aan dit project. Bij alle restaurants is een nulmeting gedaan om te bepalen hoe duurzaam en gezond ze ondernemen. Deze score is voor de restaurants het startpunt. Eind van 2019 doen we opnieuw een meting om te bepalen wat de begeleiding heeft opgeleverd. De resultaten van deze nulmeting zijn door Natuur & Milieu verwerkt in een onderzoeksrapport.
Verminderen klimaatimpact

Het onderzoek toont aan dat door aanpassingen in portiegrootte en samenstelling van de menukaart veel restaurants de CO2-uitstoot van hun menukaart met 51% kunnen verminderen. Dit bereiken zij door op de menukaart meer creatieve vegetarische gerechten en minder gerechten met rood vlees te plaatsen, en door op het bord meer groenten en kleinere porties vlees te serveren. Daarnaast worden de restaurants gewezen op hoe ze verantwoord kunnen inkopen, zoals bij lokale producenten. Tot slot wordt gekeken hoe ze voedselverspilling binnen hun bedrijf kunnen verminderen.

Restaurants van Morgen biedt horecaondernemers de tools en kennis om stap voor stap te verduurzamen. Het is een meerjarig programma en wordt ondersteund door steeds meer gemeenten die zien dat de regionale aanpak succes heeft. ‘Restaurants hebben net dat ene zetje in de rug nodig om in actie te komen en te zien waar de winst te behalen valt in het menu, voor de gast, het milieu en de ondernemer’, aldus de bedenker van het programma Joris Heijnen van Greendish.

Bron tekst: Omroepede
Bron beeld: Pixabay