Het Van der Valk Hotel in Arnhem heeft hun voedselverspilling met maar liefst 55 procent weten te verminderen. Met behulp van adviezen van WasteWatchers hebben ze dit kunnen bereiken. Voornamelijk werd de vermindering in voedselverspilling gehaald bij de ontbijt-, lunch-, en dinerbuffetten. 

Opdrachtgever Bart van der Valk liet aan het begin van het project duidelijk zijn wens weten: verminderde voedselverspilling in zijn hotel in Arnhem. Over een periode van vier maanden werd het keukenteam daarna met allerlei dingen geholpen. Met name werden er metingen uitgevoerd in het kader van voedselverspilling waardoor het WasteWatchers team inzicht kreeg om de verspilling te verminderen.

Wat blijkt is dat het hardgekookte eitje in het ontbijtbuffet het vaakst wordt weggegooid. Deze verspilling bleek te liggen bij een verkeerde inschatting in de keuken over de populariteit van het eitje bij het ontbijt. Doordat dit geconstateerd werd, is de keuken hierna op zoek gegaan naar een alternatief.

Niet alleen het eitje werd op deze manier onderzocht, andere producten ondergingen ook metingen. Deze inzichten hebben tot een systeem met drietrapsraket geleid. WasteWatchers liet in een analyse weten dat het gaat om bewustwording, inzicht en invulling. Door de nieuwe inzichten die de metingen teweeg brengen kan het keukenpersoneel nu veel makkelijker op de behoeftes van de gasten inspelen. 

Naast een sterk verminderde voedselverspilling zorgt de aanpak ook voor een goed ecologisch resultaat. Doordat er minder voedsel wordt verspild, worden er ook minder grondstoffen en energie gebruikt. Als gevolg worden er niet alleen in geld, maar ook in milieu goede resultaten bereikt. Voornamelijk de parameter ‘kg CO2’, die wordt gebruikt om de verspilling in kaart te brengen, werd sterk gereduceerd. 

In Hotel Arnhem heeft de aanpak gezorgd voor een totale vermindering van 12.8 ton kg CO2 volgens WasteWatchers. Dit is vergelijkbaar met het produceren van maar liefst 6.400 kg groente en fruit, het opwekken van 27.826 kWh groene stroom of het rijden van 109.401 km in een auto met bouwjaar 2019.

 

Bron tekst: FoodClicks
Bron beeld: Pexels