Ondanks dat groente en fruit in verpakkingen veel sneller leidt tot voedselverspilling, zijn Zweedse supermarkten nog niet geneigd een stap in de andere richting te zetten. ICA Maxi supermarkteigenaar Mårten Tenne laat het volgende weten: “Het eerlijke antwoord is dat je meer verkoopt in verpakkingen.”

Aftonbladet bezoek meerdere supermarkten in Zweden. Er wordt ontdekt dat er enorm vaak gehele verpakkingen weggegooid moeten worden op het moment dat er slechts 1 rotte appel of pruim tussen zit. Zo zijn er in de prullenbakken veel van dit soort dingen te zien bij elke supermarkt die bezocht wordt. 

Het overgrote deel van groente en fruit is verpakt, namelijk zo’n 80 procent. Dit is een van de redenen dat groente en fruit de producten zijn die het vaakst verspild worden. Op het moment dat er in een verpakking slechts 1 bruine appel bij zit, moet meteen de hele zak worden weggegooid, en dit geldt voor veel meer soorten groenten en fruit. 

Tenne zegt hierover het volgende: “Wij als branche moeten ons schamen. Het is slecht dat ook verse groenten en fruit in de afvalbak verdwijnt. In de meeste gevallen is het geen probleem om de verpakking te openen en bijvoorbeeld de sinaasappels per stuk te verkopen. Ik weet hoe het eraan toe gaat. Maar bijvoorbeeld druiven hebben wij niet in de losse verkoop, dan wordt het al moeilijker.”

Samenwerking met restaurant en cafe

Het probleem is echter toch opgelost bij ICA Maxi in Nyköping. Zij werken namelijk samen met een restaurant en cafe. Het eten wat normaal gesproken weggegooid zou worden wordt nu door hen opgehaald, en in hun gerechten verwerkt. Feedback, een organisatie in Groot Brittannië die voedselverspilling probeert te verminderen, liet weten dat het verminderen van verpakkingen echt een van de allerbelangrijkste maatregelen is om voedselverspilling tegen te gaan.

Alles weggooien is soms makkelijker

Het is vaak makkelijker om een heel net sinaasappelen weg te gooien als er één rotte tussen zit. Dit komt omdat medewerkers anders eerst het net moeten openen, alle sinaasappelen los moeten controleren, en vervolgens elke sinaasappel anders moet labelen voor de losse verkoop. Dit kost erg veel tijd en moeite, waardoor vaak gewoon de hele verpakking in een keer wordt weggegooid. 

ICA en Coop hebben beide de doelstelling om in 2025 hun voedselverspilling te halveren. Maar er zijn helaas nog geen plannen om groente en fruit per stuk te gaan verkopen. Duurzaamheidsmanager bij ICA, Karin Amnå, zegt hierover het volgende: “Wij denken niet op die manier, maar kijken naar hoe we de verspilling van groenten en fruit in het algemeen kunnen verminderen.”

“Wij stellen verspilling niet als doel, elk onverkochte product betekent verlies. Dus het is aan de klanten wat ze willen kopen en verpakkingen zijn nu eenmaal populair.” Persvoorlichter bij Coop, Tobias Rydergren is het eens met Amnå: “We zijn op de hoogte van dit probleem en we moeten alle verpakkingen evalueren of ze meer schade dan voordeel opleveren. We willen de verspilling natuurlijk minimaliseren, want het kost ons alleen maar geld.”

 

Bron tekst: AGF.nl
Bron beeld: Pexels