De manier waarop we de condities tijdens het transport van verse producten beheersen zorgt voor veel waardeverlies. Bij het fruitvervoer alleen al gaat het bijvoorbeeld om een waardeverlies van 5-8%. TNO en Wageningen Food & Biobased Research zijn verantwoordelijk voor een nieuw onderzoek waarbij partijen gaan onderzoeken op welke manier we Internet of Things (IoT) kunnen gebruiken en toepassen. Er wordt vooral een focus gelegd op oplossingen in de vers-logistiek en de verspilling die daarbij komt kijken.

Wat is een IoT-systeem?

Zo een Internet of Things systeem bestaat uit verschillende losse onderdelen die dingen meten en communiceren met elkaar. Zo kunnen er bijvoorbeeld gegevens verzameld worden, en metingen gecommuniceerd worden. 

De bedrijven die gaan samenwerken in dit onderzoek zijn actief in fruitimport (Van Oers United), sensor oplossingen (EMS), groente & fruit emballage (Europool Systems), Cloud en IoT dienstverlening (Sensortransport, Internethuis), kennisvalorisatie (SmartPort), en koeltransport (Thermoking).

 

Het onderzoek

De focus van het onderzoek gaat liggen op de verbetering van de manier waarop bestaande sensoriek gebruikt wordt. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de inzet van nieuwe typen sensoren. Een andere richting waarin wordt onderzocht is hoe de logistieke besluitvorming aangepast kan worden zodat deze in lijn valt met de rijping van verse producten. Dingen die we ons hierbij voor kunnen stellen zijn prioriteitsbehandeling op terminals, afrijpen in rijpingsstations verminderen, en het versnellen van vervoer naar de retail.

Jan-Kees Boerman, oprichter eigenaar en algemeen directeur van EMS laat het volgende weten. “De potentiële waarde van IoT in de vers-keten wordt alom erkend, de hamvraag is echter welk bedrijfsmodel de huidige belemmeringen voor adoptie kan wegnemen. Hier draagt dit onderzoek in belangrijke mate aan mee”


Bron tekst:
TNO
Bron beeld: Pexels