Door het advies vanuit het kabinet moeten alle horeca in elk geval tot 1 juni gesloten blijven. Maar de horeca zit niet stil in deze tijd. Ze zijn uit noodzaak veel initiatieven gestart om toch te kunnen blijven draaien in deze moeilijke periode. De mogelijkheden van afhalen en bezorgen bieden ze nu houvast. Daarom in dit artikel een opsomming van een aantal inspirerende initatieven:

 

#SupportyourlocalsNL

Steun is wat de horeca nu goed kan gebruiken. Verschillende horecagelegenheden zijn op eigen initiatief acties gestart om ervoor te zorgen dat ze deze moeilijke periode kunnen overleven. Zo hebben Amsterdamse producenten samen gewerkt en bieden zij een #supportyourlocalsNL pakket aan. In dit pakket zitten producten van verschillende Amsterdamse organisaties. Support your locals roept heel Nederland op om samen met andere lokale producenten samen te werken en korte ketens op te bouwen.

Locals Utrecht

Ook in Utrecht is er een platform opgericht om de Utrechtse Horeca te helpen. Samen met verschillende Utrechtse ondernemers worden er diverse pakketten aangeboden aan de consument. Zo willen ze ervoor zorgen dat de lokale horeca kan blijven bestaan.

‘Steun lokaal – afhalen, zo voor elkaar!’

Ook Too Good To Go schiet de horeca te hulp. Hun platform werd al eerder gebruikt om voedselverspilling tegen te gaan. Maar nu stellen ze hun platform ook beschikbaar zodat horeca daarop ook afhaalmaaltijden kan aanbieden onder het non-profit initiatief ‘Steun elkaar, afhalen, zo voor elkaar!’. Hierbij gaat het niet om onverkochte producten maar om verse maaltijden die tegen normale prijs worden verkocht. Via de app kunnen consumenten een maaltijd bestellen en betalen. Het restaurant gaat aan slag met de bestelling en de klant kan die dan op afgesproken tijdstip komen afhalen.

Met deze oplossing kunnen restaurants maaltijden blijven bereiden die door de gast wordt afgehaald.

Nu kopen, in betere tijden genieten

Ook bieden diverse horecazaken waardebonnen aan onder het motto ‘Nu kopen, in betere tijden genieten’. Horeca kan zich kosteloos aanmelden op platformen zoals helpdehoreca.nl of horecasamensterk.nl.

Maaltijdbezorging

Nu de horeca voorlopig geen (of straks in elk geval nog steeds minder) gasten kunnen ontvangen, komen ze naar de gasten thuis. Veel restaurants bezorgen, voor het eerst, zelf maaltijden. Met wat aanpassingen in het menu en de werkzaamheden van het personeel brengen de restaurants maaltijdbezorging extra onder de aandacht. En het werkt, veel mensen bestellen nu juist wat vaker bij hun lokale horeca.

 

Bron beeld: Pexels