Britse inwoners zijn de uitdaging aangegaan om ervoor te zorgen dat het voedsel dat ze kopen langer meegaat en volledig gebruikt wordt. Hiederdoor daalt de voedselverspilling in de UK tijdens de lockdown. Dit blijkt uit het laatste onderzoek naar voedselgewoonten, gedrag en attitudes van WRAP.

Supermarkten hanteren strikte sociale afstandsregels, restaurants zijn gesloten en velen zitten de hele dag thuis. Door deze omstandigheden zijn onze koopgewoonten qua voedsel aanzienlijk veranderd; minder vaak winkelen winkelen. Maar, zoals blijkt uit het onderzoek, zijn UK huishoudens vindingrijker geworden in het beheren van hun voedsel, het opgebruiken van hun voorraadkasten, het plannen van maaltijden en het koken in grote hoeveelheden.

Dit ‘food smart’-gedrag zou ertoe moeten leiden dat minder voedsel in de prullenbak eindigt. De vier belangrijkste voedselproducten die mensen het meest verspillen zijn aardappelen, brood, melk en kip. Dit laatste onderzoek laat zien dat respondenten een daling van 34% melden in de hoeveelheid die ze weggooien van deze producten. Deze gerapporteerde vermindering is vooral positief omdat mensen ook meer van deze artikelen kopen dan voorheen. 24% gaf aan dat ze meer melk hebben gekocht tijdens de lockdown; 23% zei hetzelfde over brood. 

 

WRAP onderzoek

Omdat de huidige pandemie een diepgaande impact heeft op het dagelijkse leven van burgers, gebruikte WRAP zijn tweejaarlijkse burgeronderzoek om meer te leren over hoe deze lockdown hun gedrag beïnvloedt. De enquête vergelijkt het huidige gedrag van de burger met dat wat in eerdere onderzoeken is gerapporteerd, en of dit een kans voor de toekomst biedt.

De bemoedigende resultaten bevestigden dat deze nieuwe manier waarop we ons voedsel beheren de kans biedt om dit gedrag in de toekomst te versterken. Aangezien verspild voedsel ons jaarlijks miljarden kost en wordt geassocieerd met miljoenen tonnen broeikasgasemissies, is dit goed nieuws voor de economie en het milieu.

 

Belangrijkste gedragsveranderingen die voedsel uit de prullenbak houden

Uit de enquête bleek dat Britten meerdere manieren hebben om hun voedsel te beheren. Gemiddeld identificeerden individuen zich met zes nieuwe gedragsveranderingen die bijdragen aan deze positieve trend. Zo controleert bijna de helft van de ondervraagden hun kasten en koelkast beter voordat ze gaan winkelen. Ook neemt een op de drie meer tijd om te controleren waar voedsel moet worden bewaard.

 

Bron tekst: WRAP
Bron beeld: Unsplash