Door een nieuwe techniek kan er tegenwoordig beter bepaald worden wanneer avocado’s goed rijp zijn. Op deze manier kan voedselverspilling tot wel 10% worden voorkomen binnen de toeleveringsketen. Ze worden nagekeken door middel van een technologie die ontwikkeld is aan Cranfield University. Een laser meet hierbij met kleine trillingen wat de resonantiefrequentie van het fruit is. Hierdoor kan op een betrouwbare manier de rijpheid van het fruit bepaald worden zonder dat het schade oploopt.

Momenteel gaan ongeveer 30% van de avocado’s verloren tijdens de testfase van de rijpheid van de vruchten. Daarnaast gaat er ook nog zo’n 5% verloren in de retail. Momenteel wordt de rijpheid dan ook vaak gewoon met de hand getest. 

Leon Terry van Cranfield University: “Harde fruitsoorten geven een hogere frequentie dan zachte soorten. We hebben de optimale frequentie van een rijpe avocado berekend en kunnen deze nauwkeurig meten met de LDV-test. Het feit dat het fruit onbeschadigd blijft, is een enorm pluspunt waarmee verspilling wordt tegengegaan. De meting die wij ontwikkelden, zou uitgebreid kunnen worden naar andere fruitcategorieën.”

Door het Verenigd Koninkrijk wordt er jaarlijks al zo’n 100.000 ton avocado’s geimporteerd, en deze vraag blijft alleen maar verder toenemen. Omdat ze nu effectief kunnen bepalen wat de rijpheid van de vruchten is, hebben de leveranciers en retailers een groot voordeel ten opzichte van nu. Door middel van de nieuwe lasertechniek kunnen de avocado’s per stuk worden getest. 

Onderzoekster Sandra Landahl voegt eraan toe: “We hebben de nauwkeurigheid van LDV in een verwerkingsfaciliteit en in het laboratorium getest en de methode heeft bewezen potentie te hebben.”

 

Bron: AGF.nl
Beeld: Unsplash