In Nederland hebben we nog een lange weg te gaan wat betreft het hergebruiken van onze grondstoffen. Per inwoner gooien we jaarlijks zo’n 9.800 kilogram per jaar weg. Dit komt naar voren uit het rapport wat de non-profitorganisatie Circle Economy afgelopen week presenteerde. 

Gemiddeld doet Nederland het nog wel beter dan sommige andere landen. Wij hergebruiken namelijk nog wel een kwart van onze grondstoffen. Het wereldwijde gemiddelde circulariteit staat nu op 8,6 procent, terwijl dit in 2018 nog 9,1 was.

Marc de Wit, hoofdredacteur van het Nederlandse rapport, laat het volgende weten: “Nederland verdient lof voor zijn inspanningen op het gebied van circulariteit, maar zowel nationaal als internationaal is er nog een lange weg te gaan”. Nederland is in hierbij een van de eerste landen waarvan de circulariteit is berekend. 

De brandstoffen waar in het rapport over gepraat wordt zijn onder anderen biomassa, metalen en fossiele brandstoffen. In Nederland wordt hiervan het meeste gebruikt in de landbouw en voeding. Hiernaast is ook de mobiliteitssector een grootverbruiker met zijn 36 miljoen ton per jaar.  

Dit grondstofverbruik is een van de belangrijkste bronnen van de uitstoot van CO2. De logistieksector, de chemische sector en de energiesector zorgen hierdoor samen voor zo’n 47 procent van alle uitstoot in ons land.

Volgens Circle Economy is de verwachting dat we de mogelijkheid hebben om naar 70 procent circulariteit te gaan. Dit kan worden gerealiseerd door minder gebouwen te slopen en in te zetten op hernieuwbare energiebronnen. Ook moeten er in de landbouw meer grondstoffen worden hergebruikt om de circulariteit omhoog te krijgen. Hiernaast is een stijging in recycling in de productiesector ook een belangrijk thema. 

 

Bron tekst: NU.nl
Bron beeld: