Eierschalen, tomatenschillen en vele andere soorten voedsel die worden weggegooid kunnen worden hergebruikt en omgezet in duurzaam rubber. Dit rubber kan worden gebruikt in banden zoals een tijd geleden is gevonden door onderzoekers.

Het materiaal dat normaal gesproken wordt gebruikt om de rubber banden te vullen, kan relatief makkelijk worden vervangen door voedselresten en ander afval. Dit is een uitstekend alternatief voor de gebruikelijke petroleum. Naast dat het nuttig is voor het maken van banden, kunnen voedselresten ook worden gebruikt als een onderdeel van andere duurzame rubber materialen.

Cindy Barrera maakte deel uit van het team dat het onderzoek heeft uitgevoerd. Ze legde uit dat soorten materialen die meestal in rubber-vullers worden gebruikt het rubber sterker kunnen maken, maar aan de andere kant ook minder flexibel.

Petroleum vulling

Banden bestaan voor ongeveer 30 procent uit carbon black, een vulmiddel op petroleumbasis. Vervanging van dit materiaal door voedselresten is erg goed voor het milieu, aangezien carbon black schaars wordt en vaak vanuit het buitenland moet worden aangevoerd. Daarnaast zijn petroleum-vullers een stuk minder duurzaam dan de vulstoffen die bestaan ​​uit voedselafval en ander afval.

In de Verenigde Staten worden volgens de USDA jaarlijks bijna 100 miljard eieren geconsumeerd. In commerciële voedselfabrieken wordt de helft van die eieren gebruikt en kunnen de schalen daar gemakkelijk worden verzameld.

Waarom ze goed werken

Omdat eierschalen een zeer poreuze structuur hebben, bieden ze een relatief groot oppervlak. Dit is gunstig voor hun gebruik bij het maken van vulling voor de rubberen banden. Ook tomatenschillen zijn goed bruikbaar in het proces. Ze blijven stabiel bij hogere temperaturen. Hierdoor geven ze gunstige eigenschappen aan de banden en zorgen ze ervoor dat ze beter kunnen functioneren.

 

Bron tekst: Livescience
Bron beeld: Unsplash