Uit een nieuw onderzoek van Wageningen Food & Biobased Research is gebleken dat een kwart van de Nederlandse huishoudens minder voedsel verspilt tijdens de coronacrisis in vergelijking met daarvoor. Dit onderzoek voerden ze uit in samenwerking met het Voedingscentrum. De voornaamste dingen die minder verspild worden zijn verse groenten en fruit, maar ook ‘restjes’ worden vaker nog opgegeten.

Door middel van een online vragenlijst werden vragen beantwoord over voedselverspilling in huishoudens tijdens de coronacrisis. Zijn mensen thuis bijvoorbeeld meer of minder voedsel gaan verspillen? En deden we vaker boodschappen dan normaal? In totaal hebben 1.500 mensen de online vragenlijst ingevuld. 

Een van de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek is dat er door 26% van de mensen minder voedsel is verspild tijdens lockdown. Hiernaast is ook 20% zich meer bewust van hun eigen voedselverspilling. Ook gingen mensen planmatiger te werk met het koken, kopen en bewaren van producten, bijvoorbeeld door het maken van boodschappenlijstjes.

 

Beter plannen

Aan de hand van het onderzoek blijkt dat de voornaamste reden voor de verminderde voedselverspilling is dat mensen beter plannen hoe ze hun boodschappen gaan gebruiken. Doordat mensen liever minder vaak in de winkel wilde komen tijdens de coronacrisis hebben ze beter vooruit gepland. Doordat er minder vaak spontane etentjes waren buiten de deur planden mensen ook hun boodschappen beter in.

 

#verspillingsvrij 

In de afgelopen jaren zijn Nederlandse huishoudens steeds beter op weg als het gaat om het verminderen van voedselverspilling. Zo werd er in 2019 met 34,3 kilo per persoon al bijna 7 kilo minder verspild dan in 2016. Stichting Samen Tegen Voedselverspilling heeft als doel om in 2030 voedselverspilling minimaal gehalveerd te hebben. Het Voedingscentrum en het WUR zijn hierbij ook aangesloten. 

 

Benieuwd naar de rest van het onderzoek?

Lees hier meer!

 

 

Bron: Voedingscentrum
Beeld: Pexels