Een Zwitserse start-up helpt ondernemingen met het meten van hun voedselverspilling. Om dingen te verbeteren moeten we ze immers vaak kunnen meten. Het bedrijf Kitro heeft een AI prullenbak ontworpen die meet hoeveel voedsel er wordt weggegooid. Op deze manier krijgen bedrijven inzicht in de mate van hun voedselverspilling.

Het bedrijf uit Zwitserland is opgezet door Anastasia Hofmann en Naomi MacKenzie. Dit deden ze tijdens hun studie aan een horeca management school. Ze wilden iets doen met het idee dat hotels veel eten serveren maar toch veel weggooien. Door te kijken naar welke dingen vaak weggegooid worden kan je op die manier zorgen dat er minder van verspild wordt. Dit kan bijvoorbeeld door minder in te kopen van eten wat vaker weggegooid blijkt te worden. 


Hoe werkt de AI prullenbak?

Kitro plaatst boven de prullenbak een camera. Elke keer dat een bord met eten de AI prullenbak in gaat wordt er door de camera gefotografeerd wat er op ligt, en door de prullenbak gewogen hoeveel er werd weggegooid. Op deze manier wordt al het verspilde eten geregistreerd. Door middel van kunstmatige intelligentie (AI) kan het apparaat bepalen welk voedsel en hoeveel er wordt weggegooid. 

Door het weggooien van voedsel op deze manier te registreren kan er tot wel $100.000 per jaar worden bespaard bij een bedrijf. Voedselverspilling gaat ook naar beneden met zo’n 40% volgens Kitro. Jean-Vital Domezon, manager van het Hotel D’Angleterre in Genève legt uit hoe de machine hen al geholpen heeft:

Bij het ontbijt in de ochtend krijgen de gasten scrambled eggs. Op het bord lag altijd een cherrytomaatje om het bord mooi op te maken. Maar dankzij Kitro realiseerden wij dat niemand het tomaatje opat. Dus wat is dan het doel van de tomaat op het bordje? Tegenwoordig zorgen we gewoon dat het gerecht er mooi uitziet zonder het tomaatje. Aan het einde van de maand zien we een besparing van een paar kilo tomaten. Nu eindigen ze niet in de prullenbak maar kunnen ze ergens anders gebruikt worden, of helemaal niet ingekocht worden. Dit zorgt voor een stuk minder voedselverspilling!

 

Bron: World Economic Forum
Beeld: Unsplash