Sinds de coronacrisis is er een overschot aan komkommers ontstaan. Door de sluiting van de horeca en evenementen is in mei 40 procent van de komkommers niet verkocht. Een cateringbedrijf in Merelbeke in België test recepturen om die 3.500 ton komkommers van de afvalberg te redden. Zo bieden zomerdrankjes van komkommer mogelijk de oplossing!

Onderzoekers van het Belgische ILVO, het Instituut voor Landbouw-, Visserij, en Voedingsonderzoek, hebben een methode ontwikkeld waarmee de sap opbrengst van de komkommer erg hoog ligt. Deze groente kan in tijden van overproductie nagenoeg zuurstofloos geperst worden. Het geconcentreerde sap heeft potentie als gezonde en frisse smaakmaker in zomerdrankjes laten de ILVO-voedingsonderzoekers weten. Het proces zorgt ervoor dat de voedingswaarde en smaak van de komkommers maximaal behouden en gestabiliseerd blijven. De caloriewaarde van de komkommer is laag, maar tegelijk heeft het een hoge voedingswaarde door de aanwezige vezels, vitaminen, antioxidanten en mineralen.

 

Zomerdrankjes van komkommer

Het Belgische cateringbedrijf Atelier M gaat aan de slag met het geteste proces en produceert zomerdrankjes om op de markt te brengen. Michaël Verlinden van Atelier M vertelt: “Ons bedrijf streeft naar een zero waste aanpak. We zetten volop in op de verwerking van plantaardige reststromen. Samen met ILVO zijn we ook betrokken in het Interreg project ‘Food from Food’. In dat onderzoeksproject hebben we gezocht hoe we reststromen uit de witlofverwerking konden toepassen in dranken. De eerste resultaten zijn alvast veelbelovend.”

 

Innovatie

ILVO in België kijkt naar innovatie in de voedingssector. Onderzoeker Bart van Droogenbroeck van ILVO vertelt: “Het is onze missie om de resultaten vervolgens over te brengen naar de sector en om de juiste actoren met elkaar in contact te brengen. ILVO zet al jaren zich in om reststromen een nieuw leven te geven. We zetten onze kennis en apparatuur in om bij te dragen aan het verder optimaliseren van de benutting van biomassa, ook in tijden van deze coronacrisis.”

 

Bron: Vilt.be
Beeld: Pexels