Sinds april wordt er door het Belgische Rikolto en Samenlevingsopbouw gekeken naar manieren waarop voedselverspilling verminderd kan worden. Samen hebben zij het project Robin Food opgezet. Doordat horecagelegenheden moesten sluiten tijdens de coronacrisis waren er veel voedseloverschotten. Deze zijn verzameld voor het project waar groentesoep mee gemaakt kon worden. Zelfs nu de horeca weer open is, zijn ze nog steeds bezig met het project en wordt het ook nog eens internationaal uitgebreid. 

Gert Engelen is programmacoördinator bij de NGO Rikolto. Hij laat weten dat voedseloverschotten een structureel probleem zijn. De soep die tijdens de lockdown werd gemaakt van de voedseloverschotten deelde Rikolto uit aan armere mensen. Op deze manier werden er twee verschillende maatschappelijke problemen aangepakt met project Robin Food. Een groot deel mensen die in armoede leeft, krijgt makkelijker toegang tot gezonde voeding die ook nog eens betaalbaar is. Daarnaast wordt er een nieuw leven gegeven aan de grote voedseloverschotten. 

‘Ondertussen zijn de horecazaken terug open, maar de problematiek van voedseloverschotten blijft. Ook de problemen voor maatschappelijk kwetsbare groepen werden versterkt door corona. Door de economische situatie die ons nog te wachten staat, zal de groep maatschappelijk kwetsbaren waarschijnlijk alleen maar groter worden.’

Ook na de lockdown wordt er verder gewerkt aan het project, en ditmaal ook internationaal. Rikolto gaat namelijk samenwerken met organisaties in Nederland en Spanje. Toevallig heet de Spaanse onderneming Robin Good. Deze onderneming werkt samen met 14 lokale ondernemers, waarvan een groot aandeel boeren zijn, om hun producten te verwerken. Robin Good helpt hen met de distributie van lokale producten op de markt. 

 

Bron tekst: mo.be
Bron beeld: Unsplash