Op donderdag 8 september 2020 lanceerde de Royal Foundation of the Duke and Duchess of Cambridge de Earthshot Prize. Deze nieuwe wereldwijde beloningsregeling, geïnspireerd door de Moonshot van president John F. Kennedy, probeert een aantal van de wereld’s grootste milieuproblemen aan te pakken door mensen over de hele wereld positief te stimuleren om verandering teweeg te brengen. Het doel is tegen 2030 £50 miljoen aan prijzengeld toegekend te hebben aan ten minste 50 verschillende oplossingen die door een individu, team of samenwerking zijn gecreëerd. Bovendien zijn dit oplossingen die een positief effect hebben op het milieu en de wereldwijde levensstandaard voor de komende generaties verbeteren.

Neutraliseren van afval

In 1 van de 5 delen van de prijs, ‘Bouw een afvalvrije wereld’, wordt gestreefd naar het elimineren van elke vorm van afval die de natuur nabootst op de manier dat ‘de restjes van het ene proces de grondstoffen van het andere worden’. De manier waarop de wereldbevolking op dit moment gebruik maakt van haar hulpbronnen is niet duurzaam voor de toekomst. Dit initiatief is daarom een oproep aan elk individu, organisatie, stad of land om creatieve en collaboratieve ideeën te bedenken met behulp van nieuwe technologieën, denkwijzen, beleid en oplossingen. Het is belangrijk om dit te doen op een manier die de planeet zal herstellen en voor altijd zal behouden. Alle doelstellingen zijn in overeenstemming met internationaal erkende en wetenschappelijk overeengekomen doelstellingen, inclusief de United Nations Sustainable Development Goals bijvoorbeeld.

De 5 eenvoudige, maar ambitieuze Earthshots zijn:

  • Het beschermen & herstellen van de natuur
  • Het reinigen van onze lucht
  • Onze oceanen doen herleven
  • Het creëren van een afvalvrije wereld
  • Het herstellen van ons klimaat

Wereldwijde steun

De Earthshot Prize heeft de steun van een grote verscheidenheid aan wereldwijde partners, waaronder Sir David Attenborough, WRAP, WWF, Greenpeace, VN-milieuprogramma en vele anderen. Daarnaast heeft de Royal Foundation ‘The Earthshot Prize Council’samengesteld, die bestaat uit een groot aantal verschillende invloedrijke milieuactivisten uit de hele wereld. Zij zullen elk jaar The Earthshot Prize uitreiken aan 5 winnaars, 1 voor elke Earthshot. De prijzen worden toegekend aan degenen die de beste bijdrage leveren aan het bereiken van de 5 doelstellingen.

De video hieronder legt meer uit over hoe de Earthshot Prize probeert een afvalvrije wereld op te bouwen: