Recent onderzoek heeft aangetoond dat meer dan de helft van de 24 miljoen pompoenen die naar verwachting tijdens de Halloween-periode in het Verenigd Koningkrij gesneden worden, als voedselverspilling zullen eindigen. Dat is genoeg om iedereen in het Verenigd Koninkrijk te voorzien van een kommetje overheerlijke pompoensoep!

 

‘Eat Your Pumpkin’

Als onderdeel van de ‘Eat your Pumpkin‘-campagne liet milieu-liefdadigheidsinstelling Hubbub, een enquête rondgaan. Dit onderzoek toonde aan dat 54% van de mensen hun pompoen niet zullen opeten nadat ze deze voor Halloween hebben gesneden. Een belangrijke oorzaak hiervan is het gebrek aan kennis onder de Britse bevolking. 3 op de 5 mensen weet namelijk niet dat de pompoenen die ze in de supermarkt kopen voor Halloween eetbaar zijn. Door de ‘Eat Your Pumpkin-campagne die al ainds 2014 loopt, zijn steeds meer mensen zich hier wel van bewust. Toch is er nog steeds een grote groep mensen die ofwel niet weten dat ze hun pompoen zouden moeten opeten, of niet weten hoe ze dit moeten bereiden.

Daarom is het belangrijkste doel van de campagne om het bewustzijn te creëren en te vergroten door mensen voor te lichten over het gebruik van pompoen. Bijvoorbeeld door het organiseren van evenementen, het delen van recepten en de online #EatYourPumpkin-wedstrijd. Allemaal activiteiten die in het leven zijn geroepen om de Britse inwoners, maar ook de rest van de wereld te inspireren om creatief te zijn als het gaat om het terugdringen van de pompoemverspilling rondom Halloween. “We weten dat tijdens de lockdown veel mensen een nieuwe passie hebben ontwikkeld voor koken. Over het algemeen wordt voedsel hierdoor meer op waarde geschat. Daarom dringen we er dus bij mensen op aan om nieuwe recepten te proberen tijdens Halloween en om zo het meeste te halen uit dit voedzame en veelzijdige ingrediënt.” Aldus Tessa Tricks, hoofd voedselprogramma’s bij Hubbub. Tricks vervolgde: “Elke pompoen die wordt gegeten, is een juiste stap in de richting van het aanpakken van de 6,6 miljoen ton voedsel en drank die elk jaar door Britse huishoudens wordt weggegooid.”

 

Verantwoord weggooien

Hubbub richt zich niet alleen op het eten van pompoenen, maar wil ook benadrukken dat 2 miljoen van de verspilde pompoenen in het Verenigd Koningkrijg elk jaar worden weggegooid in de gewone huishoudelijke afvalbak. Hierdoor komen deze pompoenen terecht op de vuilnisbelt, wat het milieu schaadt. Hoewel het aantal verkochte pompoenen dit jaar naar verwachting lager zal zijn door Covid-19, worden degenen die dit jaar wel deelnemen aan de Halloweenvieringen aangespoord om hun overgebleven pompoenen te composteren, ze buiten te zetten voor de vogels of om ze weg te gooien in de juiste afvalbak.