Vanaf 2021 wordt er in het EU-schoolfruitprogramma ook krom schoolfruit opgenomen. Hieronder vallen fruit, maar ook groenten, die normaal gesproken weggegooid worden alleen omdat ze er een beetje krom of anders uit zien. De groenten en fruit zijn verder nog helemaal vers en prima om te eten. Vanaf 2021 zullen kinderen op school dus ook regelmatig dit soort fruit voorbij zien komen. Hiermee kan op een grote schaal gewerkt worden aan het verminderen van voedselverspilling. 

 

EU-Schoolfruitprogramma

Er zijn momenteel ongeveer 3.000 Nederlandse scholen aangesloten bij het EU-schoolfruitprogramma. Zij krijgen hierdoor groenten en fruit in de klas. Voorheen was het zo dat er enkel groenten en fruit geleverd mochten worden uit klasse 1. Dit is een van de eisen die leveranciers hebben om in aanmerking te komen voor de subsidie op schoolgroenten en fruit. Alle kromme groenten en fruit vallen onder klasse 2 en mochten daardoor niet in het programma worden opgenomen. Nu komt daar verandering in, vanaf volgend jaar zal ook klasse 2 geleverd mogen worden. Dit betekent meer krom schoolfruit! 

 

Kromkommer

De onderneming Kromkommer zet zich al langer in voor het normaliseren van kromme groenten en fruit. Ze zijn van mening dat het goed is als kinderen op jonge leeftijd al leren dat het uiterlijk van groenten en fruit niet belangrijk is voor de smaak. Daarnaast vinden ze ook dat het goed is als kinderen weten dat de natuur groenten en fruit maakt in allerlei verschillende soorten en maten. 

 

Tweede Kamer

Carla Dik-Faber heeft in de Tweede Kamer een pleidooi gevoerd voor het invoeren van krom schoolfruit in het EU-schoolfruitprogramma. Minister Carola Schouten was het hiermee eens, en heeft toegezegd vanaf 2021 de regeling aan te passen. Leveranciers krijgen vanaf dan ook de subsidie voor klasse 2 groenten en fruit dat ze aan scholen leveren. Naast het landelijke niveau gaat minister Carola Schouten zich ook inzetten om deze regeling op EU-niveau bij andere landen in te laten voeren. 

 

Bron tekst: Kromkommer
Bron beeld: Unsplash