Google heeft in samenwerking met chef’s, supermarkten en telers een software tegen voedselverspilling gecreëerd. Deze software zorgt ervoor dat overgebleven voedsel zo snel mogelijk en zo slim mogelijk herverdeeld wordt over plekken waar het wél nodig is. Ook kijkt de software naar welk soort items er verspild worden. 

 

Het probleem

Ongeveer twee jaar geleden zijn onderzoekers van het bedrijf X begonnen met het beter proberen te begrijpen van honger in Amerika. Dit deden ze in gesprek met het hoofd van de voedselbank in Arizona. Tot wel 40% van alle voedselvoorraden wordt verspild in Amerika, en toch blijven er miljoenen mensen die niet genoeg te eten hebben in het land. Tijdens de pandemie is deze situatie alleen maar erger geworden. In Amerika zegt 1 op de 8 volwassenen onzeker te zijn over hun toegang tot voedsel. 

Een deel van dit probleem ligt in de logistiek. Emily Ma, hoofd van het X team genaamd Project Delta, laat het volgende weten: “We hebben waarschijnlijk rond de twee tot vier keer zoveel voedsel als we nodig hebben in de wereld, maar we zijn niet zo goed in het correct verdelen naar de mensen die het daadwerkelijk nodig hebben.” Twee van de tools die zijn ontwikkeld bij Project Delta worden nu door Google als software tegen voedselverspilling overgenomen. 

 

Software tegen voedselverspilling

Het X team heeft een prototype gebouwd van een nieuw platform dat automatisch alle factoren in de situatie meeneemt. Dit zijn bijvoorbeeld de houdbaarheidsdata van eten, de verpakkingen, beschikbaar transport, en de locatie waar het eten nodig is en naartoe moet. De andere tool gebruikt een lens in samenwerking met kunstmatige intelligentie om voedsel te identificeren als het weggegooid wordt. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld restaurants makkelijk identificeren van welk soort voedsel er veel wordt weggegooid, waardoor er minder van hoeft te worden ingekocht. Als het apparaat boven de prullenbakken bijvoorbeeld herkent dat er erg veel uien worden weggegooid, kan het bedrijf er voor zorgen dat er de volgende maand minder uien worden ingekocht.  

“Ik geloof dat het in de komende 10 tot 30 jaar mogelijk is om vraag en aanbod bijna perfect op elkaar af te stemmen”, zegt Emily Ma. “We zullen altijd ergens in de toeleveringsketen een overschot hebben. We kunnen drastisch beter, 10x beter, in het verplaatsen van dat overschot, wetende in welke toestand het zich bevindt, naar de mensen die het nodig hebben.”

 

Bron tekst: Fast Company
Bron beeld: Unsplash