President Xi Jinping van China heeft besloten om de strijd tegen voedselverspilling een stapje verder te nemen. Onder zijn campagne ‘Operatie Leeg Bord’ worden bedrijven die voedselverspilling promoten of faciliteren mogelijk beboet. Hetzelfde geldt voor mensen die in restaurants hun bord niet leegeten, deze kunnen een boete voor restjes krijgen. 

In een toespraak in Augustus verklaarde de Chinese president het volgende: “voedselverspilling is schaamteloos, terwijl spaarzaamheid eervol is”. Lokale autoriteiten ging op pad met verschillende maatregelen tegen voedselverspilling. Zo werd er bijvoorbeeld een regeling ingesteld waarbij er in restaurants maar net zo veel maaltijden besteld mogen worden als de gehele groepsgrootte min 1. Een groep van vijf mensen mag dan dus maar vier maaltijden bestellen. Ook werden de populaire ‘mukbangs’ verboden, filmpjes waarin mensen excessief eten.

 

Boete voor restjes

De wet die nu voor het congres ligt geeft voedsel bedelers minder kans om klanten over te halen grote maaltijden te bestellen. Eerst zal een waarschuwing van toepassing zijn, daarna kan er een boete voor restjes bij het bedrijf opgelegd worden van wel 10.000 yuan (rond de 1250 euro). Ook geeft de nieuwe wet de mogelijkheid aan restaurants om klanten extra te laten betalen voor restjes die overblijven. Als laatste worden ook reclames aangepakt. Hierbij kunnen bedrijven die niet naar de overheid luisteren zelfs boetes krijgen van 100.000 yuan (12.500 euro). 

 

Te veel van het goede?

Op social media in China werd er wisselend gereageerd op de nieuwe maatregelen. “Welk bedrijf gaat haar eigen klanten straffen?”, vroeg een van de social media gebruikers zich af. “In plaats van zo’n wet is het beter om de standaard hoeveelheid voedsel te reguleren en bedrijven op te leggen om ook medium en kleine porties te voorzien.” Andere mensen maakten zich zorgen over de nieuwe prijs van de kleinere porties. Ook vroegen ze zich af wat er gebeurt als iemand zijn eten of drinken niet lekker vindt, of weinig honger had. “Ik zal voortaan aandacht besteden aan mijn portie als ik bestel en zal mijn restjes ook inpakken”, liet iemand weten. “Soms is het echter zo dat het voedsel niet kan worden doorgeslikt omdat het niet smakelijk is. Ik hoop dan ook dat de wet daar rekening mee zal houden.”

 

Bron tekst: De Morgen
Bron beeld: Unsplash