30-04-2019 | Hét idee om voedselverspilling tegen te gaan, een vernieuwend concept voor duurzame energie of een project dat verschillende groepen mensen bij elkaar brengt. Vanaf maandag 8 april kan iedereen met een duurzaam idee of initiatief zich inschrijven voor alweer de 21e editie van Duurzame Dinsdag. Dit jaar maken genomineerden niet alleen kans op een geldprijs van 1000 euro, maar ook op een exclusief netwerkontbijt met Tweede Kamerleden.

Geef jouw idee een podium in politiek Den Haag

Duurzame Dinsdag verzamelt inspirerende en innovatieve ideeën uit de samenleving op www.duurzamedinsdag.nl. De initiatieven worden op de eerste dinsdag van september in een koffer aangeboden aan het kabinet. De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat neemt deze elk jaar in ontvangst. De overhandiging van de koffer staat symbool voor de verbinding tussen de duurzame samenleving en de politiek. De beste ideeën krijgen letterlijk een podium in politiek Den Haag. Vorig jaar wonnen onder andere een eeuwig uitwisbaar notitieblok, een sieradenlijn van gerecyclede elektronica en een bedrijf dat rietjes maakt van rogge in plaats van plastic.

Prijzen

Een jury onder leiding van Maurits Groen zal prijzen uitreiken aan de beste ideeën. Dit jaar staan de volgende prijzen en thema’s centraal:
• Greenchoice Energieprijs, voor initiatieven op het gebied van duurzame energie;
• Asito Sociale-innovatieprijs, voor initiatieven die mensen bij elkaar brengen;
• Lidl Voedselprijs, voor initiatieven op het gebied van duurzame voedselproductie en consumptie;
• VHG Groenprijs, voor initiatieven die mens en natuur bij elkaar brengen;
• ING Circulair ondernemenprijs, voor initiatieven op het gebied van circulaire economie.

Behalve de themaprijzen, reikt de jury ook nog een overkoepelende prijs uit. Hiermee wordt een van de ingediende initiatieven extra in het zonnetje gezet tijdens het evenement. Iedereen met een idee, businessplan of visie kan zich inschrijven tot 1 juni 2019. In augustus worden de genomineerden bekend gemaakt. Tijdens Duurzame Dinsdag op 3 september 2019 in de Oude Zaal van de Tweede Kamer worden de winnaars bekendgemaakt.

Een idee indienen doe je hier.

Bron: Duurzame Dinsdag