Instock lanceerde gisteren, donderdag 23 mei, een online marktplaats tegen voedselverspilling. Met InstockMarket.nl verbinden zij overschotten en imperfecte producten aan de horeca. De producten worden verzameld op hun nieuwe food rescue center; een sorteercentrum waar alles wordt gecontroleerd en online gezet. Chefs kunnen dagelijks online bestellen wat er ‘in stock’ is. Op deze manier willen de initiatiefnemers stimuleren dat horeca serveert wat er in Nederland voorhanden is. Zo verwachten ze elke maand 50.000 kilo eten van de verspilling te redden.

 

Van pilot naar realisatie

Het concept heeft anderhalf jaar als pilot gedraaid. Inmiddels zijn de oprichters Selma Seddik, Bart Roetert en Freke van Nimwegen overtuigd dat het mogelijk is. “De horeca vormt een mooie oplossing voor de overschotten en imperfecte producten in ons land. Wanneer de reguliere handel het niet meer wil of kan aannemen, kunnen wij met InstockMarket.nl de producten overnemen en aanbieden aan chefs. De chefs waar wij mee werken zijn flexibel en creatief en maken culinaire creaties van producten die anders waren weggegooid.” Bovendien wordt minimaal 30% van wat er wordt opgehaald gedoneerd aan goede doelen zoals de Voedselbank.

Ketensamenwerking

Het initiatief is een resultaat van vele samenwerkingen. Instock vindt steeds meer gelijkgestemden die ook willen werken volgens circulaire principes. Leveranciers vanuit de hele keten sluiten zich aan om een nieuwe bestemming te geven aan hun onverkochte producten: Albert Heijn, groente- en fruitbedrijf Bakker Barendrecht en telers zoals Van Oers United.

De horeca staat in de rij om de producten af te nemen. Zo heeft Instock een goede partner in Vermaat gevonden. Marije Vroom CSR manager van Vermaat: “We willen graag voorop lopen in de transitie naar de circulaire economie. Verspilling van grondstoffen is daarmee een van onze belangrijkste en uitdagendste opdrachten. Instock geeft handen en voeten aan de ambitie om volgens circulaire principes te kunnen inkopen, daar dragen we graag aan bij”.

Ruim een kwart van al het voedsel wordt verspild in Nederland, dit is zo’n 1,8 tot 2,5 miljoen ton in de gehele voedselketen. Voedselproductie heeft een grote impact op de aarde en door het te verspillen belasten we het milieu onnodig. Toine Timmermans, directeur van Stichting Samen Tegen Voedselverspilling bevestigt: “Initiatieven zoals InstockMarket.nl zijn hard nodig. De enige manier om tot oplossingen te komen is door samenwerkingen aan te gaan in de gehele voedselketen”.

Stichting DOEN sluit zich hierbij aan en geeft financiële steun in de opstart. “DOEN steunt voorlopers zoals Instock die het voedselsysteem verduurzamen.” aldus Freija Vermeer, programmamanager bij DOEN.

Achtergrond Instock

Instock is in juni 2014 opgericht door vier werknemers van Albert Heijn. Zij werden dagelijks geconfronteerd met voedselverspilling en besloten samen een plan te maken om dit tegen te gaan. Inmiddels zijn er drie restaurants, een foodtruck en een productlijn. Zo hebben ze bijna 700.000 kilo eten gered. De verwachting is dat de teller snel oploopt dankzij de nieuwe samenwerkingen met InstockMarket.nl.

Locatie: het food rescue center – Gyroscoopweg 25a, Amsterdam
Type producten: met name verse producten zoals groente, fruit, aardappelen
Levering: dagelijks in de regio’s Amsterdam, Utrecht en Den Haag
Doelgroep: horecaondernemingen en chefs
Meer informatie: InstockMarket.nl

Bron: Persbericht Instock