Too good to go, een app waar meer dan 1 miljoen Nederlanders zich al bij hebben aangemeld, geeft iedereen aan het eind van de dag de mogelijkheid om een ‘Magic Box’ te kopen. Zo’n box kan bijvoorbeeld worden opgehaald bij de bakker of een restaurant in de buurt. In de box zitten producten die niet meer verkocht kunnen worden maar nog prima te eten zijn. Op deze manier wordt er een hoop minder voedsel verspild. 

De app is van Deense afkomst en is sinds 2015 ook in Nederland actief. Meestal wordt er voor de producten die in de box zitten maar een derde van de prijs betaald. Naast Nederland zijn er inmiddels dertien andere landen in Europa waar op deze manier voedsel wordt bespaard; in totaal zijn er 17 miljoen gebruikers. In Nederland zijn er al anderhalf miljoen maaltijden ‘gered’. 

Sanne Stroosnijder, onderzoekster aan Wageningen University & Research, laat in het NOS Radio 1 Journaal weten dat de box een effectieve manier is om voedselverspilling tegen te gaan. Uit onderzoek bleek dat “de kopers 90 procent van de inhoud daadwerkelijk opeten”. 

“Als er iets overblijft, gooit slechts 8 procent van de mensen eten weg. Restanten delen ze vaak met familie en vrienden, of ze gebruiken het de volgende dag of vriezen restanten in”, zegt Stroosnijder.


Verrassingseffect

De voornaamste reden waarom mensen meedoen is het tegengaan van voedselverspilling. Maar daarnaast vindt een van de vier mensen het ook erg leuk dat er een verrassingseffect aan de box zit, men weet namelijk niet van tevoren wat er in zal zitten. Verder vindt een op de vijf de verlaagde prijs een meespelende factor.

Via de app is gemakkelijk te zien welke bedrijven er meedoen met de Magic Box. In Nederland zijn er inmiddels al 2500 afhaallocaties, waaronder warme bakkers, supermarkten, hotels en restaurants. 

Toch zijn er nog erg veel bedrijven die niet met het concept meedoen. “Bij hen staat voedselverspilling nog niet op één”, laat Joost Rietveld van Too good to go Nederland weten. “Een kleine zelfstandige bijvoorbeeld heeft natuurlijk veel meer dingen aan zijn hoofd, maar ik hoop dat bij alle bedrijven ooit voedselverspilling wel hoog op het prioriteitenlijstje komt te staan. Want het mag allemaal wel wat sneller.”

Een Rotterdams filiaal van La Place maakt ook gebruik van de app:

“Wij doen nu een half jaar mee en ik vind het geweldig”, laat regiomanager Mascha Polman weten. “Wij maken hier toch elke dag met liefde en passie de producten, en het is doodzonde als je aan het eind van de dag veel eten moet weggooien. Dus dit is een mooie manier om verspilling tegen te gaan en je maakt er ook nog andere mensen blij mee.”

Lees hier het rapport

 

Bron tekst: NOS
Bron beeld: Too good to go