Van 3 februari tot 7 februari is het de week van de Circulaire Economie. Een week in het teken van het potentieel van circulair ondernemen. In een maatschappij waar veel onnodig wordt weggegooid, is er een omslag in het denken nodig. Circulair ondernemen zorgt ervoor dat de kringlopen gesloten worden en gebruikte  grondstoffen een nieuw doel krijgen. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar kan ook veel geld opleveren. Volgens onderzoeksbureau McKinsey is namelijk in de maakindustrie hiermee jaarlijks 340 tot 630 miljard dollar te besparen. Daarom delen wij 3 best practices van circulair ondernemen in de foodsector als inspiratie.

 

1. RotterZwam gebruikt koffiedik voor zwammen

Ooit nagedacht wat er gebeurt met het bezinksel van je kop koffie in de ochtend? RotterZwam bedacht een zinvolle toepassing voor dit restproduct. Zij halen koffiedik op bij lokale horeca-ondernemingen en gebruiken dit als bodem voor het kweken van oesterzwammen. Voor de beeldvorming; de koffiedik van een zwembad levert 50 kilo aan oesterzwammen op

 

2. Van waste naar food bij Instock

Wie zich verdiept in het tegengaan van voedselverspilling, zal Instock ongetwijfeld voorbij zien komen. De restaurantketen maakt van voedselsurplus maaltijden. Hierbij krijgen onverkochte producten opnieuw waarde en toch nog een bestemming. Instock begon ooit als een pop-up restaurant, maar heeft ondertussen meerdere locaties.

 

3. Bier van oud brood door Jopen en Bakkerij Van Vessem

Door de beperkte houdbaarheid van brood wordt dit product gemakkelijk verspild. De Haarlemse bakkerij Van Vessem zet zich al jaren in voor het tegengaan van verspilling in de sector. Daarom creëerden zij samen met de Haarlemse brouwerij Jopen een speciaal biertje van broodresten, maar ook een brood gemaakt van bierbostel. Helaas was het een tijdelijke actie voor Vaderdag, maar het is een mooi voorbeeld van samenwerken en circulair ondernemen.

 

Meer voorbeelden of weten wat best practices zijn in andere sectoren? Het Versnellingshuis stelde in 2015 een lijst op met vijftig ondernemingen die circulair ondernemen. Voor meer informatie over dit onderwerp, is de site Circulairondernemen.nl ook een aanrader.