In Nederland wordt er jaarlijks ongeveer 200.000 ton aan voedsel de prullenbak in gegooid. Dit gaat om voedsel wat al bereid is, maar ook onbereid voedsel. De startup Zero foodwaste wil met behulp van slimme camera’s en weegschalen inzicht geven in dit verspillingspatroon in de horeca. 

Een van de oprichters van Zero foodwaste is Olaf van der Veen laat zien hoe een van de camera’s werkt. Hij houdt een appel onder de camera, die daar vervolgens een foto van maakt. Het apparaatje laat zien dat de appel 81 gram weegt. “Deze food waste monitor, die wordt gemonteerd boven de groene afvalbak in de keuken, geeft horeca inzicht in de omvang en aard van hun voedselverspilling”, laat hij weten.

 

Voedselverspilling verminderen

Het is erg belangrijk om dit te meten omdat maar liefst 70% van het voedsel dat wordt weggegooid nooit de keuken uit is geweest. “Denk aan sauzen en soepen die worden bereid, maar weggegooid worden als ze de houdbaarheidsdatum overschrijden. Of aan voorraad, zoals vlees of groenten die onaangeroerd in de koelkast blijven liggen en op een gegeven moment niet meer bruikbaar zijn.”

Door middel van de camera komt er duidelijk overzicht in wat voor producten weg worden gegooid, en hoeveel. Op deze manier kan er bijvoorbeeld minder worden ingekocht als blijkt dat er altijd een bepaalde hoeveelheid van hetzelfde product weggegooid moet worden. Inmiddels worden er door de camera al meer dan duizend producten effectief herkend. 

Per jaar kan er op deze manier bij middelgrote restaurants wel 4.000 tot 5.000 kilo voedsel worden bespaard. In deze hoeveelheid wordt dan nog niet eens het voedsel meegerekend wat op de borden van mensen blijft liggen. “Restaurateurs vinden het lastig om te bezuinigen op de blaadjes sla op het bord, want de ene gast eet die wel op, de ander niet. Maar als blijkt dat je week in week uit te veel tomaten inkoopt, kun je daar wel op besparen”. Dit levert natuurlijk ook een hoop besparing in de kosten op die voordelig is voor het restaurant zelf. 

 

Licentie

Ongeveer vijftig restaurants hebben al een geïnstalleerde foodwaste monitor in hun keukens hangen op dit moment. Het apparaat wordt niet door hen gekocht, maar er wordt een licentie afgenomen van Zero foodwaste. Van der Veen: “Welbeschouwd zijn we een data-analysebedrijf. We verkopen inzicht in verspilling, geen camera’s en weegschalen.”

 

Bron tekst: RTLZ
Bron beeld: Pexels