Door het hele land heeft Nederland aardappeltelers met volle schuren. Zij kunnen hun aardappelen nu niet kwijt doordat alle horeca is gesloten in verband met het coronavirus. En dat terwijl Nederland een van de grootste producenten van frietaardappelen is van Europa. De meeste van deze worden in restaurants, cafés, fastfoodketens en kantines gebruikt om frieten van te maken. Van de oogst van 2019 zijn nu dus maar liefst 1,5 miljoen ton aan aardappelen over in Nederland. Dit komt er op neer dat twee derde hiervan nu weggegooid moet worden.

Arwin Bos, aardappelteler in het luxesegment heeft nog wel duizend grote kisten aardappels staan in zijn koeling. Normaal zouden deze zo’n 200.000 euro waard zijn. “Nu is dat nul. We hebben niet eens een begín van een idee wat we ermee moeten”, laat hij weten. In feite kosten de aardappelen zelfs geld, omdat ze constant gekoeld en geventileerd moeten worden om rotting te voorkomen. 

De aardappelsector heeft eerder al crisisberaad met minister van de landbouw, Carola Schouten, gehad. Arwin Bos laat hierover het volgende weten, “Wij zijn een financieel gezond bedrijf dat al honderd jaar bestaat. Het ging als een trein.” Toch ziet hij financiële hulp door middel van een noodkrediet niet perse zitten. “Dat moet je uiteindelijk wel terugbetalen. En als een kwart van mijn klanten straks omvalt, heb ik daar volgend jaar ook nog last van.”

Creatieve oplossingen

Tóch zijn er ook creatieve oplossingen in de sector. Bos zette bijvoorbeeld 15 ton aardappelen te koop via sociale media; dat ging erg goed! Auto’s reden af en aan om de aardappelen op te komen halen. Zo is hij toch nog van zo’n 1,5 procent van zijn totale voorraad af gekomen. 

Er wordt ondertussen druk naar allerlei oplossingen gezocht. Zo heeft een grote biovergister zich bijvoorbeeld al kenbaar gemaakt. Een deel van de aardappelen kan namelijk in het veevoer. Aardappelzetmeel kan ook al van een deel van de aardappelen worden gemaakt, maar toch is de situatie niet ideaal. Er wordt nog steeds een groot verlies geleden. Een ding wat wel een positieve kijk brengt: de vraag naar aardappelen in China lijkt weer langzaam omhoog te gaan. Ze zijn het afgelopen jaar een grotere afnemer geworden voordat de coronacrisis begon.

 

Bron tekst: NRC
Bron beeld: Unsplash