Pacific Coast Produce (PCP) is in april 2020 een onderzoek gestart naar de verhoging van de kwaliteit van bananen. Het doel van dit onderzoeksproject is daarnaast ook om de verspilling binnen de keten te voorkomen. Het belangrijkste voor PCP is het kunnen leveren van producten met een consistente kwaliteit.

Zes verschillende telers van biologische bananen in Queensland Australië vormen samen PCP. Naast verkoop in hun eigen land, verkopen ze de bananen ook in de betere supermarktketens in Azië. Het verschepen van de bananen gebeurt per vliegtuig. Omdat het fruit af en toe overrijp op bestemming aankomt, wordt de kwaliteit van de zendingen soms in gevaar gebracht. Als gevolg kan dit leiden tot gederfde inkomsten en een verlies aan reputatie. Frank Sciacca, de directeur van PCP, laat weten dat de onzekerheid omtrent het vervoeren van de bananen een groot obstakel is voor de groei van hun export.

Samen met het ministerie van Landbouw en Visserij (DAF), de Australian Cold Chain Council en het Fight Food Waste Cooperative Research Centra probeert PCP een oplossing te vinden.

Monitoring-technologieën worden tijdens het onderzoek gebruikt om de temperatuur tijdens transport van de bananen te controleren. Op deze manier kan worden ontdekt wanneer en waar het verlies van kwaliteit plaatsvindt. PCP voert daarna een analyse uit van de gegevens om verbeteringen te kunnen maken en verspilling te voorkomen. 

Steven Lapidge, voorzitter van Fight Food Waste: “Dit project richt zich op een vijfvoudige reductie van de verliezen binnen de bananenexport en dat is zeer waardevol voor de betrokken bedrijven en de sector in zijn geheel.”

 

Bron tekst: AGF.nl
Bron beeld: Unsplash