China heeft een nieuwe campagne tegen voedselverspilling opgezet. Dit is gebeurd nadat de Chinese president Xi Jinping hierop aandrong. Hij noemde de aantallen voedsel die verspild werden schokkend en verontrustend. Ook de COVID-19 crisis en zware overstromingen hebben te maken met de bezorgde kijk van de president. 

 

Hoe werkt het?

Als gevolg is een nieuwe campagne tegen voedselverspilling opgezet door de Wuhan Catering Industry Association. Zij vragen restaurants in de stad Wuhan om het aantal gerechten dat ze aan mensen uitserveren te limiteren. Het nieuwe systeem houdt in dat groepen mensen één gerecht minder bestellen dan het totaal aantal mensen in de groep. Het systeem heet ook wel “N -1”, een groep van 6 mensen kan dus maar 5 gerechten bestellen. 

Eerder werd er in China ook al een soortgelijke campagne tegen voedselverspilling opgezet. In 2013 werd de campagne “Operatie leeg bord” gelanceerd om te voorkomen dat er tijdens grote feesten en recepties veel werd weggegooid. In de huidige campagne wordt er ook aan restaurants gevraagd om kleinere porties en halve porties te verkopen. Ook is het aanbieden van to-go verpakkingen een suggestie. 

 

Culturele oorzaken

President van de Wuhan Catering Association, Liu Guoliang, vertelt dat de grote aantallen voedselverspilling in China te maken kunnen hebben met hun traditionele cultuur. “Mensen dachten dat het bestellen van ‘meer dan genoeg’ eten respect toonde voor de gasten. Die traditie moet veranderen. Wij stellen voor dat mensen eerst minder bestellen, en bij bestellen als dit nodig blijkt te zijn.”

 

Bron tekst: China Daily & BBC
Bron beeld: Unsplash