Nederlandse huishoudens verspillen steeds minder voedsel. Onderzoek van het kabinet maakt bekend dat we in 2019 zeven kilo voedsel per persoon minder de prullenbak in gooien dan in 2016. Nog steeds wordt er 34,3 kilo per persoon weggegooid dit jaar.

Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft onderzoek uitgevoerd waaruit deze cijfers blijken. Ze hebben dit vandaag aan de Tweede Kamer gepresenteerd. Ondanks dat er geen directe aanleiding voor de vermindering wordt genoemd, zal de toegenomen aandacht waarschijnlijk een grote rol spelen volgens minister Schouten. “Initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan, werpen hun vruchten af”, laat ze in de brief weten.

Naast de eerder genoemde data blijkt uit dit onderzoek verder dat er minder vloeibaar voedsel wordt verspild. Terwijl dit in 2016 rond de 56 liter lag, is dit in 2019 verminderd naar ruim 45 liter. Verder gaat het bij huishoudens vooral om een vermindering in de verspilling van groente, fruit, zuivel, brood en aardappelen.

Niet alleen Nederland probeert voedselverspilling te verminderen. Er zijn wereldwijde afspraken over het tegengaan van voedselverspilling, zoals de doelstelling om in 2030 de verspilling te hebben gehalveerd. Dit heeft niet alleen betrekking op huishoudens, maar op de gehele voedselketen.

Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat huishoudens goed op weg zijn. In vergelijking met 2010, toen eerder onderzoek werd gedaan naar de voedselverspilling van huishoudens, wordt er nu 29 procent minder weggegooid. Minister Schouten laat weten dit een positieve stap te vinden, maar: “er is nog een flinke weg te gaan”.

Expert bij het Voedingscentrum, Corne van Dooren, laat weten dat mensen bijvoorbeeld beter letten op houdbaarheidsdata. Demografische ontwikkelingen zijn een andere reden waarom voedselverspilling verminderd. Van Dooren zegt dat het aantal jongeren afneemt, en zij zijn de grootste factor. “Jongeren zijn de grootste verspillers. Dat geldt ook voor mensen met kinderen en dat aantal neemt ook af. Er zijn daarentegen meer ouderen, die juist bewuster met voedsel omgaan.”

 

Bekijk de kamerbrief hier

 

Bronnen: RTLnieuws en AD