Relevante onderzoeken
REPORT: digital roadmap for a circular economy
05-07-2019 | EIT Climate-KIC, along with several European stakeholders, is advocating for the alignment of the EU’s circular economy and digital agendas in a discussion paper published today. The paper paves the way for a more extensive final study, scheduled to be...
REPORT: Hoe overheden, bedrijven en consumenten kunnen bijdragen aan een duurzaam voedselsysteem
30-04-2019 | Voedsel is een eerste levensbehoefte. De productie van ons voedsel heeft wel een keerzijde voor de leefomgeving, zoals verlies van biodiversiteit en klimaatverandering. Door consumenten en ketens centraal te stellen in voedselbeleid, komen er nieuwe...
Hotelschool The Hague doet onderzoek naar voedselverspilling
27-03-2019 | Docent drs. Anna de Visser-Amundson, Senior Lecturer and Research Fellow in Marketing aan de Hotelschool The Haugue, heeft van het ministerie van OCW subsidie gekregen om landurig onderzoek te doen naar consumentengedrag en voedselverspilling. Met de...
The effects of on-pack storage and consumption guidance on consumer food waste behaviours
08-03-2019 | The nature, content, and format of on-pack guidance is thought to play a role in food waste generation, and therefore potentially in food waste prevention. The main objective of this study was to examine the effects on consumers of different contents and...
‘Voedselverspilling kan negatieve gevolgen hebben voor waardering voedingsmiddel’
03-01-2019 | Als consumenten voedingsmiddelen weggooien dan bestaat de kans dat ze het merk daarna minder hoog aanslaan, zo blijkt uit een studie van Wageningen Universiteit. “Er is veel aandacht voor de negatieve effecten van voedselverspilling op het milieu, maar...
WUR en de strijd tegen voedselverspilling
23-12-2018 | De Wageningen university en Research (WUR) bestaat dit jaar 100 jaar. Wat in de 19e eeuw als gemeentelijke landbouwschool begon is inmiddels uitgegroeid tot ’s werelds beste universiteit op het gebied van agricultuur, milieu, ecologie en bosbouw. De...
Nederland levert blauwdruk voor systematische aanpak van voedselverspilling
22-11-2018 | Nederland is naast Duitsland, Spanje en Hongarije één van de pilot-landen waar een brede, ketenoverschrijdende aanpak voor halvering van voedselverspilling en optimale verwaarding van onvermijdbare reststromen wordt ontwikkeld en getest. De kennis die...
Onderzoek naar efficiëntere aardappeloogst moet voedselverspilling tegen gaan
07-11-2018 | Hoeveel aardappels blijven er liggen op het land na de oogst? Dat vragen onderzoekers van de Engelse Universiteit Lincoln zich af. Daarom doen ze nu onderzoek op onder andere een aardappelveld in Colijnsplaat. Met de resultaten van het onderzoek willen ze...
Afvalmetingen in Ziekenhuis Gelderse Vallei geven opmerkelijke resultaten
13-2-2013 - Metingen in Ziekenhuis Gelderse Vallei hebben aangetoond dat een groot deel van de verstrekte maaltijden in de afvalbak verdwijnt. Het in juni 2012 uitgevoerde onderzoek geeft opmerkelijke resultaten. Zo blijkt bijvoorbeeld dat 30% van al het klaargemaakte...
Studenten ontwikkelen detectiemechanisme tegen melkverspilling
Bacteriën spelen een belangrijke rol in het maken van veel melkproducten. Met behulp van bacteriën kan melk fermenteren en ontstaat er bijvoorbeeld kaas, karnemelk of yoghurt. De fermentatie geeft melk nieuwe eigenschappen, zoals een andere smaak en textuur, betere...
Aanpak voedselverspilling zorgorganisaties levert besparing op
14-09-2017 | De helft minder voedselverspilling, gestegen maaltijdtevredenheid en duurzamer eten. Dat hebben bijna honderd Nederlandse zorgorganisaties het afgelopen jaar bereikt. Het levert een besparing van ongeveer € 5 mln. Dat blijkt uit de resultaten van het...
Minder voedselverspilling bij gebruik van diepvriesproducten
18-07-2017 | Consumenten gooien naar verhouding minder diepgevroren groente, aardappelproducten en rood fruit weg dan de verse variant of het alternatief in blik of pot. Dat is één van de uitkomsten uit het onderzoek van Wageningen University & Research naar de...
Oplegnotitie Voedselverspilling bij huishoudens in Nederland in 2016
In opdracht van de Ministeries van Infrastructuur en Milieu en Economische Zaken is eind 2016 onderzoek gedaan naar voedselverspilling bij huishoudens in Nederland. Dit is eerder gedaan in 2010 en 2013. In 2016 heeft CREM Waste Management een sorteeranalyse van vast...
Wetenschappers gebruiken plasma om voedselverspilling te verminderen
04-04-2017 | Wetenschappers uit Perth zouden een oplossing gevonden kunnen hebben voor de voedselverspilling. Dit zou tonnen verspild voedsel kunnen redden die door schimmel zijn getroffen. Kirsty Bayliss van de Murdoch University in Perth gebruikt plasma en...
Bedrijven en onderzoekers werken samen in CARVE
09-03-2017 | Bedrijven in de voedselketen en onderzoekers van Wageningen Food & Biobased Research werken samen aan de vermindering van voedselverspilling. Dat doen ze in het project CARVE. Daar komen onderwerpen aan bod zoals efficiënter gebruik van grondstoffen...
Verwarrende houdbaarheidsdata belangrijke oorzaak voedselverspilling
01-07-2016 | Volgens 1 op 2 consumenten is de houdbaarheidsdatum op verpakkingen van voeding de belangrijkste oorzaak van voedselverspilling. Omdat 1 op 4 het verschil tussen ‘Tenminste Houdbaar Tot’ (THT) en ‘Te Gebruiken Tot’ (TGT) niet kent, belandt veel voedsel in...
‘Bedrijven zitten bovenop data voedselverspilling’
23-05-2016 | Publiek-private samenwerking in de keten is nodig om een solide aanpak van voedselverspilling van de grond te krijgen . Als ketenpartijen samen de mouwen opstropen, dan kan dit leiden tot minder kosten en zelfs meer verkopen. Dit blijkt uit een...
Platform en testlab tegen voedselverspilling start
25-05-2016 | Om voedselverspilling aan te pakken is ‘The Source Shakers – adding value to your food business’ gelanceerd. Dit is een ‘one-stop-shop’ platform en testlab, voor ondernemers in food & agri die op zoek zijn naar oplossingen. Dat bericht EVMI. The...
Bedrijfsleven en wetenschap samen op stoom met innovaties tegen voedselverspilling
Resultaten onderzoeksprojecten CARVE en TIFN: ketensamenwerking cruciaal Veghel, 18 mei 2016 - Een groot aantal levensmiddelenfabrikanten en supermarkten werkten de afgelopen jaren samen met onderzoekers van Wageningen UR Food & Biobased Research* en Top Institute...