Tech en ontwikelingen

In het nieuws

‘Consument speelt grootste rol in reduceren voedselverspilling’

‘Consument speelt grootste rol in reduceren voedselverspilling’

De overheid wil voedselverspilling tegen 2030 met vijftig procent terugdringen. Dat vergt grotere inspanning, stelt ABN Amro. De consument is als grootste verspiller nu aan zet. Maar ook technologische oplossingen zoals slimme verpakkingen en dynamic pricing winnen...

Voedselverspilling tegengaan met big data

Voedselverspilling tegengaan met big data

Jaarlijks wordt in Nederland naar schatting twee miljoen ton voedsel verspild. De nationale agenda tegen voedselverspilling is natuurlijk een manier om dat tegen te gaan, maar er zijn ook handige tools waarmee een duurzamer productie mogelijk is. FoodCast is zo’n...

Camerasysteem houdt voedselverspilling bij

Camerasysteem houdt voedselverspilling bij

Wat gooit een restaurant allemaal weg aan eten? Een nieuw Brits systeem houdt dat bij met een camera, een touchscreen en een zelflerend algoritme. Britse restaurants gooiden in 2016 voor 720 miljoen pond aan eten weg. Dat verdwijnt allemaal via de vuilnisbak, dus die...

Marqt krijgt Wasteless-primeur

Marqt gaat als eerste keten in Nederland in zee met de startup Wasteless. De belofte: supermarkten verkopen meer en verspillen minder met Wasteless door gebruik te maken van geoptimaliseerde prijsverlagingen via het kassasysteem. Binnen het Wasteless-systeem zijn...

Dynamisch prijskaartje tegen voedselverspilling

08-05-2019 | Pak jij ook altijd een product achter uit het schap in de supermarkt, zodat je het artikel met de langste houdbaarheidsdatum hebt? Veel mensen doen dit, zo zag startup Wasteless. Hier moest veranderingen in komen! Vorig jaar werden ze genomineerd in de...

Samen strijden tegen de voedselverspilling

Samen strijden tegen de voedselverspilling

01-05-2019 | Halvering van de voedselverspilling in 2030 wereldwijd is een van de doelen die voortvloeien uit de ontwikkelingsagenda voor 2015-2030 van de Verenigde Naties. Een groot aantal bedrijven en organisaties werkt in Nederland aan dit doel in de stichting...

REPORT: Hoe overheden, bedrijven en consumenten kunnen bijdragen aan een duurzaam voedselsysteem

REPORT: Hoe overheden, bedrijven en consumenten kunnen bijdragen aan een duurzaam voedselsysteem

30-04-2019 | Voedsel is een eerste levensbehoefte. De productie van ons voedsel heeft wel een keerzijde voor de leefomgeving, zoals verlies van biodiversiteit en klimaatverandering. Door consumenten en ketens centraal te stellen in voedselbeleid, komen er nieuwe...

Inschrijving Duurzame Dinsdag 2019 weer geopend

Inschrijving Duurzame Dinsdag 2019 weer geopend

30-04-2019 | Hét idee om voedselverspilling tegen te gaan, een vernieuwend concept voor duurzame energie of een project dat verschillende groepen mensen bij elkaar brengt. Vanaf maandag 8 april kan iedereen met een duurzaam idee of initiatief zich inschrijven voor...

Bananen redden van de prullenbak; deze start-up ziet er wel brood in

Bananen redden van de prullenbak; deze start-up ziet er wel brood in

29-04-2019 | Voedselverspilling is hot. Of nou ja, het tegengaan daarvan dan. Stipt bovenaan de lijst van meest weggegooide producten wereldwijd staat de banaan. Ieder jaar worden er namelijk zo’n 75 miljard eetbare bananen weggegooid. En daar zag ondernemer Laura...

3D-Foodprinting tegen voedselverspilling

3D-Foodprinting tegen voedselverspilling

08-04-2019 | Wereldwijd wordt meer dan 30% van de voedselproductie verspild. Dat verspilde voedsel bestaat soms uit uitstekende grondstoffen waarvan je met hulp van een 3D-foodprinter hoogwaardige voedselproducten kunt maken. Het lectoraat Design Methoden in Food (HAS...

Voucherregeling Samen tegen voedselverspilling in de keten

Voucherregeling Samen tegen voedselverspilling in de keten

10-03-2019 | Jaarlijks wordt in Nederland naar schatting 1.7 – 2.5 miljoen ton voedsel verspild. Dat gebeurt op tal van plekken in de voedselketen, van het boerenerf tot de supermarkt en alle tussenliggende schakels (transport, veiling, levensmiddelenindustrie). De...

Avocado’s krijgen een anti-voedselverspilling-laagje

Avocado’s krijgen een anti-voedselverspilling-laagje

07-02-2019 | Met een nieuwe technologie hoopt Nature’s Pride – de grootste avocado-handelaar van Nederland – zijn avocado’s langer houdbaar te maken en zo voedselverspilling terug te dringen. De avocado’s in kwestie worden bespoten met Apeel: een beschermend laagje...

Too Good To Go: ‘200.000 maaltijden gered van de vuilnisbak’

Too Good To Go: ‘200.000 maaltijden gered van de vuilnisbak’

23-01-2019 | De app ‘Too Good to Go’, waarmee gebruikers overschotten kunnen bestellen van restaurants, bakkers en supermarkten is één jaar live in Nederland. Volgens de initiatiefnemers van de app tegen voedselverspilling heeft Too Good To Go in een jaar tijd meer...

No Waste Network werkt samen met: