Producenten
In het nieuws
Voedselverspilling tegengaan met big data
Jaarlijks wordt in Nederland naar schatting twee miljoen ton voedsel verspild. De nationale agenda tegen voedselverspilling is natuurlijk een manier om dat tegen te gaan, maar er zijn ook handige tools waarmee een duurzamer productie mogelijk is. FoodCast is zo’n...
Bakker Barendrecht, AH en Van Oers United gaan voedselverspilling tegen met InstockMarket
Instock heeft vorige week donderdag een online marktplaats tegen voedselverspilling geïntroduceerd. InstockMarket verbindt overschotten en imperfecte producten aan de horeca. De producten worden verzameld in een sorteercentrum waar alles wordt gecontroleerd en online...
EU helpt lidstaten voedselverspilling te meten
08-05-2019 | Voedselverspilling is een serieus probleem zonder concrete oplossing, deels omdat er te weinig informatie beschikbaar is over verspilling in de keten. De Europese Commissie wil daar verandering in brengen met een gemeenschappelijke methodologie om...
REPORT: Hoe overheden, bedrijven en consumenten kunnen bijdragen aan een duurzaam voedselsysteem
30-04-2019 | Voedsel is een eerste levensbehoefte. De productie van ons voedsel heeft wel een keerzijde voor de leefomgeving, zoals verlies van biodiversiteit en klimaatverandering. Door consumenten en ketens centraal te stellen in voedselbeleid, komen er nieuwe...
Inschrijving Duurzame Dinsdag 2019 weer geopend
30-04-2019 | Hét idee om voedselverspilling tegen te gaan, een vernieuwend concept voor duurzame energie of een project dat verschillende groepen mensen bij elkaar brengt. Vanaf maandag 8 april kan iedereen met een duurzaam idee of initiatief zich inschrijven voor...
Bananen redden van de prullenbak; deze start-up ziet er wel brood in
29-04-2019 | Voedselverspilling is hot. Of nou ja, het tegengaan daarvan dan. Stipt bovenaan de lijst van meest weggegooide producten wereldwijd staat de banaan. Ieder jaar worden er namelijk zo’n 75 miljard eetbare bananen weggegooid. En daar zag ondernemer Laura...
Aanpak voedselverspilling kan groeiende industrie zijn
25-04-2019 | Een YMCA in Newcastle gebruikt koffiedik en gerecycled karton bij het telen van oesterzwammen, maar ze hebben financiering nodig. Het YMCA runt een stedelijk teeltbedrijf bij hun bedrijf in Walker, waar jongeren helpen om oesterzwammen te telen op...
The effects of on-pack storage and consumption guidance on consumer food waste behaviours
08-03-2019 | The nature, content, and format of on-pack guidance is thought to play a role in food waste generation, and therefore potentially in food waste prevention. The main objective of this study was to examine the effects on consumers of different contents and...
Bakker Swart verkoop Magic Box tegen voedselverspilling
27-02-2019 | Wat te doen met het brood en gebak dat over is na sluiting van de winkel? Dit vroeg eigenaar Ton Swart van Echte Bakker Swart uit Wervershoof zich ook af. De oplossing bleek simpel, verkopen via een speciale app voor een zeer gunstige prijs. Heel groot is...
Avocado’s krijgen een anti-voedselverspilling-laagje
07-02-2019 | Met een nieuwe technologie hoopt Nature’s Pride – de grootste avocado-handelaar van Nederland – zijn avocado’s langer houdbaar te maken en zo voedselverspilling terug te dringen. De avocado’s in kwestie worden bespoten met Apeel: een beschermend laagje...
Bedrijven willen voedselverspilling met de helft verminderen
28-12-2018 | In 2030 de voedselverspilling in Nederland terugdringen naar 1 miljoen ton per jaar: dat is de missie van Stichting Samen tegen Voedselverspilling, die deze week is opgericht. Voor dit doel is er nu vijftien miljoen euro beschikbaar, waarvan bijna de...
Hema introduceert Magic Box
08-11-2018 | Hema is in samenwerking met Too Good To Go gestart met het aanbieden van de Magic Box. Daarin zitten dagverse producten zoals brood, banket en maaltijdsalades die in de winkel niet meer verkocht kunnen worden. Hema start voorlopig met een pilot in...
HEMA en Too Good To Go samen in actie tegen voedselverspilling
07-11-2018 | Warenhuisketen HEMA doet in november samen met Too Good To Go in 5 Amsterdamse vestigingen een test met als doel voedselverspilling verder terug te dringen. Via de app van Too Good To Go biedt HEMA 'Magic Boxen' aan. In de Magix Box zitten dagverse...
Onderzoek naar efficiëntere aardappeloogst moet voedselverspilling tegen gaan
07-11-2018 | Hoeveel aardappels blijven er liggen op het land na de oogst? Dat vragen onderzoekers van de Engelse Universiteit Lincoln zich af. Daarom doen ze nu onderzoek op onder andere een aardappelveld in Colijnsplaat. Met de resultaten van het onderzoek willen ze...
Voedsel van de toekomst: Capsules eten, maar frietjes proeven
19-10-2018 | Tijdens Dutch Design Week laten ontwerpers zien hoe zij nadenken over onze toekomst, zowel nabij als ver weg. Daarom vragen we hoe hun vakgebied eruitziet in de verre toekomst. Vandaag vertelt food- en conceptdesigner Chloé Rutzerveld hoe ons eten...
Goatober: bokkenvlees eten tegen voedselverspilling
05-10-2018 | 'Red een geitenbok. Eet hem op!' Met deze boodschap wil boerenorganisatie ZLTO het eten van bokkenvlees stimuleren. Gisteren, op dierendag, startte er een speciale campagnemaand: Goatober. Een restaurant in Den Bosch serveerde tientallen gerechten met...
“Van misvormde tomaten kun je ook geweldige tomatensoep maken”
Jaarlijks gooien we minstens 5 miljard euro aan eten weg in Nederland. Dat kon sociaal ondernemer Bob Hutten niet verteren: hoe kunnen we reststromen uit de voedingsindustrie alsnog opmaken? Met behulp van een speciale impactlening van de Rabobank richtte hij de...
$700 mrd aan voedselverspilling is vermijdbaar, waar liggen de kansen?
27-08-2018 | Voedselverpilling is niet alleen ethisch laakbaar, het is ook financieel een groot probleem. Volgens de Verenigde Naties gaat wereldwijd jaarlijks voor $1,2 biljoen aan voedsel verloren. Boston Consultung Group (BCG) onderzocht de mogelijkheden om daar...
HEMA werkt aan duurzamer aanbod en minder voedselverspilling
27-07-2018 | HEMA meldt in het duurzaamheidsverslag 2017 onder andere over de stappen die zijn gezet in het bestrijden van voedselverspilling en bij het aanbieden van Beter Leven producten in vier verschillende kanalen: restaurants, take away, vers gesneden en...
Nederlander verspilt gemiddeld 992 kg zuivel per leven
10-07-2018 | Jaarlijks wordt op 1,4 miljard hectare voeding geproduceerd dat uiteindelijk wordt weggegooid. Hierbij maken boeren gebruik van 250 km3 water. De productie van het weggegooide voedsel gaat gepaard met de uitstoot van 3,3 gigaton CO2. Ter vergelijking:...