Boeren en tuinders
In het nieuws
Geen kromme komkommers in supermarkt: waarom niet?
Groente en fruit met een afwijkende vorm, kleur of beschadiging worden door veel supermarkten niet verkocht. Uit onderzoek van Radar onder 30.000 consumenten geeft 98% aan misvormde groente en fruit wel te willen kopen, mits beschikbaar en tegen een gunstige prijs....
9 oktober 2019 | Themamiddag Jong Leren Eten: voorkom voedselverspilling
Op woensdag 9 oktober vindt de landelijke themamiddag Jong Leren Eten plaats. De middag in het teken van het voorkomen van voedselverspilling. Hoe komt het dat er zoveel voedsel wordt verspild en waarom moeten we hier iets aan doen? Toine Timmermans van de Wageningen...
Veel venkel voldoet door hitte niet aan schoonheidsideaal
Dat warmte kwaliteitsproblemen veroorzaakt in vollegrondsteelt zal geen verassing zijn. Het mindere aanbod houdt de venkeldagprijs op een redelijk niveau en afnemers gaan wat soepeler om met hun specificaties, merkt venkelteler Joop Litjens uit het Noord-Limburgse...
Klimaatrapport VN: voedseltekort dreigt
Een wereldwijd voedseltekort dreigt tussen 2050 en 2100 als we de klimaatverandering niet in toom weten te houden, dat staat in het klimaatrapport van de Verenigde Naties dat vandaag wordt gepresenteerd. In het rapport wordt de relatie tussen klimaatverandering,...
Tilburgse Rosemarijn plukt fruitbomen in tuinen om verspilling te voorkomen
Rosemarijn van de Wiel (25) is het project Vergeten Fruit begonnen. De Tilburgse gaat bij mensen langs om in hun tuin pruimen, appels, peren en dergelijke te plukken, dat anders zou blijven liggen en wegrotten. Met dit ‘vergeten fruit’ maakt ze vervolgens hapklaar...
Campagne #zomeroogst tegen voedselverspilling buitenbeentjes
De Food Heroes-campagne #hetezomeroogst van vorig jaar tegen voedselverspilling heeft een vervolg gekregen onder de titel #zomeroogst. Door het hete en droge weer dreigen dit jaar opnieuw veel groenten en fruit niet te voldoen aan de supermarkteisen. De campagne...
17 september | AGF Trendcafé in het teken van voedselverspilling en nieuwe foodconcepten
Op dinsdag 17 september a.s. vindt er weer een nieuw AGF Trendcafé plaats in het teken van voedselverspilling en foodconcepten. Vragen als: Hoe bedenk je nieuwe foodconcepten? Wie bedenkt ze en wat zijn de uitgangspunten? En denken verschillende generaties anders over...
Tijdelijke oplossing voor onverkoopbaar product door droogte
Er komt een tijdelijk oplossing voor partijen groente en fruit die als gevolg van de droogte niet voldoen aan de eisen voor humane consumptie. Telers met overkoopbare partijen kunnen zich melden bij de informatielijnen van de regionale LTO-organisaties, waarna de...
Pilot met assortiment kleinere groente om voedselverspilling tegen te gaan
Consumentenonderzoek uitgevoerd door The Greenery en Rijk Zwaan heeft uitgewezen dat kleinere groente een manier kan zijn om minder groente te verspillen. Beide bedrijven brengen nu als pilot een assortiment van circa 20 kleinere maten groente, waaronder spitskool,...
Oplossing tegen voedselverspilling in fruitcontainers wint Startup Funding Event 2019
Met een slimme oplossing om voedselverspilling door grote temperatuurverschillen in fruitcontainers tegen te gaan, sleepte Otflow de eerste prijs als beste startup in de wacht tijdens het Startup Funding Event Global op 6 juni in de Doelen in Rotterdam. Otflow...
Online marktplaats InstockMarket.nl biedt oplossing tegen voedselverspilling
Instock lanceerde gisteren, donderdag 23 mei, een online marktplaats tegen voedselverspilling. Met InstockMarket.nl verbinden zij overschotten en imperfecte producten aan de horeca. De producten worden verzameld op hun nieuwe food rescue center; een sorteercentrum...
EU helpt lidstaten voedselverspilling te meten
08-05-2019 | Voedselverspilling is een serieus probleem zonder concrete oplossing, deels omdat er te weinig informatie beschikbaar is over verspilling in de keten. De Europese Commissie wil daar verandering in brengen met een gemeenschappelijke methodologie om...
REPORT: Hoe overheden, bedrijven en consumenten kunnen bijdragen aan een duurzaam voedselsysteem
30-04-2019 | Voedsel is een eerste levensbehoefte. De productie van ons voedsel heeft wel een keerzijde voor de leefomgeving, zoals verlies van biodiversiteit en klimaatverandering. Door consumenten en ketens centraal te stellen in voedselbeleid, komen er nieuwe...
Inschrijving Duurzame Dinsdag 2019 weer geopend
30-04-2019 | Hét idee om voedselverspilling tegen te gaan, een vernieuwend concept voor duurzame energie of een project dat verschillende groepen mensen bij elkaar brengt. Vanaf maandag 8 april kan iedereen met een duurzaam idee of initiatief zich inschrijven voor...
Hoe kunnen we het weggooien van peren vermijden?
25-04-2019 | Het is weer zover. Elk jaar zien we een plotse crisis in onze landbouwsector die leidt tot ongelofelijke verkwisting van appels, peren, komkommers, paprika’s, ... Zeker, elke keer gaat iets anders verloren, maar zien we niet dat ons voedselsysteem lijdt...
Aanpak voedselverspilling kan groeiende industrie zijn
25-04-2019 | Een YMCA in Newcastle gebruikt koffiedik en gerecycled karton bij het telen van oesterzwammen, maar ze hebben financiering nodig. Het YMCA runt een stedelijk teeltbedrijf bij hun bedrijf in Walker, waar jongeren helpen om oesterzwammen te telen op...
Varkens kunnen voedselverspilling helpen oplossen
20-04-2019 | Varkens moeten kunnen worden ingezet om de (enorme) voedselverspilling – in de steden – een nuttige bestemming te geven. Volgens WUR directeur Martin Scholten zorgt deze verspilling nu voor een forse, maar onnodige belasting van de aarde. De wetenschapper...
Fruitteler zit met vijftigduizend kilo onverkoopbaar fruit
21-03-2019 | Fruitteler Bram Manneke uit Breskens zit met twintigduizend kilo appels en dertigduizend kilo peren die hij niet verkocht krijgt. De teler is ten einde raad en probeert via een Facebookpost het fruit alsnog te...
Doe eens gek, red een courgette
14-03-2019 | Vrije Universiteit in Amsterdam start een voedselred actie. Bij de Green Office kun je een pakket kopen dat bestaat uit geredde groenten en fruit en wekelijks te bestellen. De goedkoopste box is 5 euro en daar zit voor twee à drie dagen groente en fruit...
Paul de Groenteman over voedselverspilling bij 100% NL
14-03-2019 | Deze week is een campagne tegen voedselverspilling gestart die landelijk veel aandacht krijgt. Zo ook bij radiozender 100%NL. Paul de Groenteman greep het aan om te vertellen over zijn manier om voedselverspilling tegen te gaan. Hij is sinds kort...