Horeca
In het nieuws
Studenten bedenken ‘simpele’ oplossing tegen voedselverspilling kantines
Een groep COM-studenten heeft een simpele oplossing om voedselverspilling in kantines tegen te gaan. Door te meten hoeveel studenten er in het pand zijn, kan bijvoorbeeld het aantal gesmeerde broodjes beter afgestemd worden op de behoefte en hoeft er minder weggegooid...
Nel Schellekens: ‘Voedsel wegsmijten kan echt niet meer’
Nel Schellekens, dé no waste en slow food chef van Nederland, plant haar wortels opnieuw op Winterswijkse bodem. Ze opent een Culinaire Proeftuin waar ze kookt van kop tot kont en van schil tot pit. Ook ‘mannenvlees’ van bokken, beren en ossen kan nog steeds rekenen...
Online marktplaats InstockMarket.nl biedt oplossing tegen voedselverspilling
Instock lanceerde gisteren, donderdag 23 mei, een online marktplaats tegen voedselverspilling. Met InstockMarket.nl verbinden zij overschotten en imperfecte producten aan de horeca. De producten worden verzameld op hun nieuwe food rescue center; een sorteercentrum...
Camerasysteem houdt voedselverspilling bij
Wat gooit een restaurant allemaal weg aan eten? Een nieuw Brits systeem houdt dat bij met een camera, een touchscreen en een zelflerend algoritme. Britse restaurants gooiden in 2016 voor 720 miljoen pond aan eten weg. Dat verdwijnt allemaal via de vuilnisbak, dus die...
Starbucks investeert fors in duurzaamheid
Starbucks heeft een duurzaamheidsinvestering van 1 miljard dollar aangekondigd. Dit is de grootste tot nu toe en de derde op rij. Deze operatie wordt gedeeltelijk gefinancierd door Europese investeerders. Deze fondsen moeten gaan zorgen voor de inkoop van...
EU helpt lidstaten voedselverspilling te meten
08-05-2019 | Voedselverspilling is een serieus probleem zonder concrete oplossing, deels omdat er te weinig informatie beschikbaar is over verspilling in de keten. De Europese Commissie wil daar verandering in brengen met een gemeenschappelijke methodologie om...
De duurzame horeca rukt steeds verder op
01-05-2019 | Eerlijke visrestaurants, regiokeuken of vegetarisch, duurzaam eten is in verschillende vormen al ruim in de horeca al aan te treffen. Voor duurzame horecabedrijven is er de Green Key certificering, en voor de kwaliteit van de groene keuken is er sinds...
REPORT: Hoe overheden, bedrijven en consumenten kunnen bijdragen aan een duurzaam voedselsysteem
30-04-2019 | Voedsel is een eerste levensbehoefte. De productie van ons voedsel heeft wel een keerzijde voor de leefomgeving, zoals verlies van biodiversiteit en klimaatverandering. Door consumenten en ketens centraal te stellen in voedselbeleid, komen er nieuwe...
Inschrijving Duurzame Dinsdag 2019 weer geopend
30-04-2019 | Hét idee om voedselverspilling tegen te gaan, een vernieuwend concept voor duurzame energie of een project dat verschillende groepen mensen bij elkaar brengt. Vanaf maandag 8 april kan iedereen met een duurzaam idee of initiatief zich inschrijven voor...
Aanpak voedselverspilling kan groeiende industrie zijn
25-04-2019 | Een YMCA in Newcastle gebruikt koffiedik en gerecycled karton bij het telen van oesterzwammen, maar ze hebben financiering nodig. Het YMCA runt een stedelijk teeltbedrijf bij hun bedrijf in Walker, waar jongeren helpen om oesterzwammen te telen op...
Compass Group gaat het gevecht aan tegen voedselverspilling
20-04-2019 | Foodservicebedrijf Compass Group heeft 24 april uitgeroepen tot Stop Food Waste Day, een internationaal initiatief in de strijd tegen voedselverspilling, in samenwerking met internationale klanten zoals Google en HSBC. top Food Waste Day kan meer dan 10...
GuestHouse Hotel maakt eigen bier van oud brood
15-04-2019 | Het GuestHouse Hotel in Kaatsheuvel maakt in samenwerking met Opener Bier in Dongen een eigen bier dat is gebrouwen met brood dat overblijft van het hotelontbijt: Ketshill’s Special Blond. Het bier is zowel op fles als op tap beschikbaar. ‘Helaas...
IKEA en Too Good To Go strijden voortaan samen tegen voedselverspilling
08-04-2019 | De app Too Good To Go is bedoeld om voedselverspilling tegen te gaan. Vanaf heden doet het dit ook in samenwerking met meubelgigant IKEA. IKEA mag dan wel vooral bekend staan om zijn goedkope doe-het-zelfmeubels, maar we mogen niet vergeten dat het...
‘Sociale Koelkast avond’ bij Fruitcafé De Helpende Hand
25-02-2019 | In Fruitcafé De Helpende Hand vindt dinsdag 26 februari een ‘Sociale Koelkast avond’ plaats. Deze avond is bedoeld om samen na te denken over een sociale koelkast is De Wijert. ‘Welke plek is hiervoor geschikt en hoe kan dit idee gerealiseerd worden’ of...
Haagse kok gaat voedselverspilling in horeca tegen en helpt Hagenaars aan maaltijd
21-02-2019 | De Haagse kok Arna van der Sloot heeft misschien wel dé oplossing om voedselverspilling in de horeca tegen te gaan: Vers en Vrij. Ze is een crowdfunding begonnen om voedsel dat in restaurants, verzorgingstehuizen of andere grote keukens overblijft op te...
Ikea bespaart meer dan 3 miljoen maaltijden
14-02-2019| In 2018 heeft Ikea België 67 ton minder voedselafval en 288 ton minder CO2 geproduceerd in vergelijking met 2017. Dat zijn meer dan 3 miljoen maaltijden sinds de start van het ambitieuze ‘Food is Precious’-programma dat de meubelgigant in 2017 wereldwijd...
Nieuw: Soepcafé Assen om voedselverspilling tegen te gaan
Een werkgroep van Transition Town Assen gaat op 25 januari van start met een maandelijks terugkerend Soepcafé. Soep van gered voedsel. Het Soepcafé is ontstaan vanuit de behoefte om voedselverspilling tegen te gaan, aldus de initiatiefnemers. ‘Daarnaast speelt...
Restaurant La Lotteria gebruikt seizoensgebonden producten om verspilling te voorkomen
15-01-2019 | Na een korte try-out periode is La Lotteria in Amsterdam-Zuid geopend. La Lotteria is een Italiaanse osteria waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans krijgen hun talenten te ontwikkelen. De osteria bevindt zich in het onlangs geopende pand...
Digitale innovatie op de Horecava: Think. Design. Create. Eat!
08-01-2019 | In de horeca doen ze nog veel op de ouderwetse manier, vertelt Ruud Licht van startup Kuhler. Telefonisch een order plaatsen bij de groothandel bijvoorbeeld, liefst laat in de avond. Dan is het van: ‘Met Henk van snackbar ’t Balkje. Graag hetzelfde als...
Start-upLAB op Horecava 2019: een springplank voor ondernemers
07-01-2019 | De eerste beurs zonder foodverspilling. Dat is de Horecava 2019. Vanaf vandaag tot en met donderdag 10 januari vind je in de RAI Amsterdam alle innovaties op het gebied van foodservice. Opvallend dit jaar is de grote aandacht voor vegan,...