Horeca
In het nieuws
Groente en fruit zonder verpakkingen? Zweedse supermarkten twijfelen nog
Ondanks dat groente en fruit in verpakkingen veel sneller leidt tot voedselverspilling, zijn Zweedse supermarkten nog niet geneigd een stap in de andere richting te zetten. ICA Maxi supermarkteigenaar Mårten Tenne laat het volgende weten: “Het eerlijke antwoord is dat...
#afvalopjebord – Nieuwe campagne tegen voedselverspilling
Per jaar wordt er ongeveer 50 ton aan voedsel weggegooid in de horeca. Deze hoeveelheid staat gelijk aan meer dan 80 miljoen borden eten die in de prullenbak worden gegooid. Chef kok Gijs Kemmeren heeft samen met Wastenet de campagne #afvalopjebord opgezet om...
400 miljard dollar aan wereldwijde voedselverspilling per jaar
Voordat de producten in de winkels belanden wordt er wereldwijd al bijna 400 miljard dollar aan voedsel verloren. Dit blijkt uit een onderzoek van de Food and Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties. Jaarlijks gaat maar liefst 14 procent van al het...
Magic Box helpt bij vermindering van voedselverspilling
Too good to go, een app waar meer dan 1 miljoen Nederlanders zich al bij hebben aangemeld, geeft iedereen aan het eind van de dag de mogelijkheid om een ‘Magic Box’ te kopen. Zo’n box kan bijvoorbeeld worden opgehaald bij de bakker of een restaurant in de buurt. In de...
Vermindering van 55% voedselverspilling bij Van der Valk Arnhem
Het Van der Valk Hotel in Arnhem heeft hun voedselverspilling met maar liefst 55 procent weten te verminderen. Met behulp van adviezen van WasteWatchers hebben ze dit kunnen bereiken. Voornamelijk werd de vermindering in voedselverspilling gehaald bij de ontbijt-,...
Voedselverspilling tegengaan met behulp van een afvalmonitor
Per jaar verdwijnt er bijna 150 miljoen kilo voedsel in de afvalbak bij horecaondernemingen, terwijl dit vaak nog prima te eten is. Door middel van een afvalmonitor geïntroduceerd door Zero Foodwaste wordt nu geprobeerd voedselverspilling terug te dringen. In de...
Instock lanceert ‘All You Can Rescue’ op Wereldvoedseldag
Op woensdag 16 oktober, tijdens Wereldvoedseldag, serveert Instock een ‘All You Can Rescue’ diner. Het restaurant dat sinds 2014 voedselverspilling op de kaart zet, vraagt hiermee aandacht voor een beter voedselsysteem. Gasten kunnen deze avond voor een vast bedrag...
Onderzoek naar voedselverspilling: Nederlandse huishoudens zijn goed op weg
Nederlandse huishoudens verspillen steeds minder voedsel. Onderzoek van het kabinet maakt bekend dat we in 2019 zeven kilo voedsel per persoon minder de prullenbak in gooien dan in 2016. Nog steeds wordt er 34,3 kilo per persoon weggegooid dit jaar. Het Ministerie van...
How Can You Reduce Food Waste by Using Weighing Scales?
Here is one fact that is difficult to digest - roughly one-third of the food produced in the world for human consumption every year gets lost or wasted. That is approximately 1.3 billion tonnes of food waste per year. Every time food is wasted, everything that went...
Extra geld voor bedrijven om voedselverspilling tegen te gaan vanuit het Ministerie van LNV
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit focust in hun begroting op vermindering van voedselverspilling. Dit beleid is onderdeel van een overstap naar kringlooplandbouw. Hierbij wordt er minder gelet op het maken van lagere kosten, en meer op het...
Food Waste Challenge voor horeca: behaal meer resultaat door minder verspilling
Wereldwijd wordt ongeveer een derde van het voedsel verspild. De horecasector is een van de grootste verspillers; alleen al in Nederland zo’n 51 miljoen kilo (14 procent van het landelijke totaal) per jaar. Maar gelukkig kunnen we daar samen wat aan doen met de Food...
Nederland telt 5 miljoen ‘kleine eters’ die porties niet opkrijgen
"Ons land telt steeds meer 'kleine eters'', stelt Sandra de Blaeij, mede-oprichter van de website KleinePorties.nl. Het restaurantplatform dat nog maar ruim een jaar geleden is gestart en in korte tijd uitgegroeid tot een volwaardig platform dat restaurants en kleine...
Oproep: inventarisatie wettelijke & private belemmeringen bij het tegengaan van voedselverspilling
Stichting Samen Tegen Voedselverspilling inventariseert in samenwerking met het Ministerie LNV welke wet- en regelgeving en private afspraken het tegengaan van voedselverspilling belemmeren. Hiervoor organiseren wij een uitvraag middels een Open Consultatie voor alle...
Rabobank helpt horeca voedselverspilling aan te pakken: food waste challenge
In de horeca verdwijnt jaarlijks gemiddeld ruim 51 miljoen kilo aan voedsel in de afvalbak. Dat is 14% van de totale Nederlandse voedselverspilling. Met de stichting Samen tegen Voedselverspilling daagt de Rabobank daarom horecaondernemers uit om efficiënter om te...
Acht Edese restaurants werken aan gezond en duurzaam voedsel
Maar liefst acht restaurants in Ede doen mee met Restaurants van Morgen. Dit initiatief helpt restaurants om voedselverspilling tegen te gaan, verantwoord in te kopen en te werken aan de keuze voor de ingrediënten op het bord. De gemeenten Ede, Wageningen, Nijkerk,...
Concept ‘Het Pauzeplein’ vermindert voedselverspilling bij vergaderingen
De voedselverspilling bij de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is met twee derde teruggebracht door inzet van het lunchconcept: Het Pauzeplein. Door lunches niet meer per vergadering aan te bieden maar meer...
Meer aandacht voor voedselverspilling in Haarlem
In de Haarlemse horeca zijn er al diverse initiatieven om te voorkomen dat er voedsel verspild wordt. Voorbeelden hiervan zijn de Doggy Bag en de Tenminste-Houdbaar-Tot-diners. De gemeente Haarlem stimuleert projecten die voedselverspilling tegen gaan. In Nederland...
9 oktober 2019 | Themamiddag Jong Leren Eten: voorkom voedselverspilling
Op woensdag 9 oktober vindt de landelijke themamiddag Jong Leren Eten plaats. De middag in het teken van het voorkomen van voedselverspilling. Hoe komt het dat er zoveel voedsel wordt verspild en waarom moeten we hier iets aan doen? Toine Timmermans van de Wageningen...
Voedselverspilling festivals verleden tijd door Kliekjesdagen in Leiden
Leiden is weer een evenement rijker. De Kliekjesdagen. Op het plein van de voormalige Groenoordhallen aan de Willem de Zwijgerlaan krijgen foodtrucks die het voorgaande weekend voedsel hebben overgehouden van festivals, toch nog de kans om dit te verkopen voor een...
App Restoranto deelt 21 tips tegen voedselverspilling
Steeds meer organisaties houden zich bezig met het tegengaan van voedselverspilling. Het thema duurzaamheid blijft groeien in Nederland. Reden om na te denken hoe jouw organisatie bij kan dragen of processen kan optimaliseren om zo samen de strijd aan te gaan. Met dit...