In het nieuws
Voedselverspilling tegengaan met behulp van een afvalmonitor
Per jaar verdwijnt er bijna 150 miljoen kilo voedsel in de afvalbak bij horecaondernemingen, terwijl dit vaak nog prima te eten is. Door middel van een afvalmonitor geïntroduceerd door Zero Foodwaste wordt nu geprobeerd voedselverspilling terug te dringen. In de...
Instock lanceert ‘All You Can Rescue’ op Wereldvoedseldag
Op woensdag 16 oktober, tijdens Wereldvoedseldag, serveert Instock een ‘All You Can Rescue’ diner. Het restaurant dat sinds 2014 voedselverspilling op de kaart zet, vraagt hiermee aandacht voor een beter voedselsysteem. Gasten kunnen deze avond voor een vast bedrag...
Langere houdbaarheidsdata door nieuwe lasertechniek
Door middel van een nieuwe technologische ontwikkeling kan binnenkort de houdbaarheid van AGF worden verlengd. Belmark en PerfoTec zijn samen bezig met het ontwikkelen van een lasertechniek waardoor niet alleen voedselverspilling, maar ook de CO2-voetafdruk kan worden...
16 oktober | Youth World Food Day in Ede
Door de wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Naties is 16 oktober uitgeroepen tot World Food Day. Deze dag staat in het teken van de uitdagingen wereldwijd op het gebied van voeding. Dit moet mensen stimuleren om na te denken over een duurzamer en gezonder...
Minder voedselverspilling door het gebruik van 3D-printers
Door middel van een 3D-printer hergebruiken twee industrial design studenten aan de Technische Universiteit Eindhoven eten dat normaal gesproken weggegooid zou worden. Hun bedrijf Upprinting Food is gefocust op het printen van decoratieve en eetbare componenten voor...
Geslaagde eerste Open Dag van Samen Tegen Voedselverspilling
Zondag 6 oktober vond bij THREE-SIXTY, het centrum tegen voedselverspilling in Veghel, de eerste Open Dag van Samen Tegen Voedselverspilling plaats. Bezoekers konden hier zien wat we in Nederland allemaal doen om voedselverspilling te verminderen en te voorkomen. Ook...
Coop als eerste landelijke supermarkt aangesloten bij Too Good To Go
Coop gaat samen met haar klanten de strijd aan tegen voedselverspilling. De supermarktorganisatie sluit als eerste keten met landelijke dekking vrijwel alle ruim 300 winkels aan bij Too Good To Go. Dat betekent dat de winkels van de coöperatieve formule de komende...
Onderzoek naar voedselverspilling: Nederlandse huishoudens zijn goed op weg
Nederlandse huishoudens verspillen steeds minder voedsel. Onderzoek van het kabinet maakt bekend dat we in 2019 zeven kilo voedsel per persoon minder de prullenbak in gooien dan in 2016. Nog steeds wordt er 34,3 kilo per persoon weggegooid dit jaar. Het Ministerie van...
How Can You Reduce Food Waste by Using Weighing Scales?
Here is one fact that is difficult to digest - roughly one-third of the food produced in the world for human consumption every year gets lost or wasted. That is approximately 1.3 billion tonnes of food waste per year. Every time food is wasted, everything that went...
Extra geld voor bedrijven om voedselverspilling tegen te gaan vanuit het Ministerie van LNV
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit focust in hun begroting op vermindering van voedselverspilling. Dit beleid is onderdeel van een overstap naar kringlooplandbouw. Hierbij wordt er minder gelet op het maken van lagere kosten, en meer op het...
Ahold neemt verdere stappen om voedselverspilling tegen te gaan
Ahold Delhaize, het moederbedrijf van Albert Heijn, wil graag meer doen om voedselverspilling tegen te gaan. Er staat een reductie van 50 procent in 2030 op de agenda. Dit is een grote verandering ten opzichte van hun eerdere doelstelling van een verlaging van 20...
Food Waste Challenge voor horeca: behaal meer resultaat door minder verspilling
Wereldwijd wordt ongeveer een derde van het voedsel verspild. De horecasector is een van de grootste verspillers; alleen al in Nederland zo’n 51 miljoen kilo (14 procent van het landelijke totaal) per jaar. Maar gelukkig kunnen we daar samen wat aan doen met de Food...
1 miljoen gebruikers voor anti-voedselverspillingsapp Too Good To Go
Sinds de lancering van de app tegen voedselverspilling in januari 2018 groeit de Too Good To Go-community hard. Waar de app startte met nog vrijwel geen bekendheid in Nederland, bereiken ze vandaag de magische grens van 1 miljoen geregistreerde app-gebruikers. In 2019...
Nederland telt 5 miljoen ‘kleine eters’ die porties niet opkrijgen
"Ons land telt steeds meer 'kleine eters'', stelt Sandra de Blaeij, mede-oprichter van de website KleinePorties.nl. Het restaurantplatform dat nog maar ruim een jaar geleden is gestart en in korte tijd uitgegroeid tot een volwaardig platform dat restaurants en kleine...
6 oktober | Open Dag Samen Tegen Voedselverspilling
Om Nederland bewust te maken van de oplossingen die er zijn tegen voedselverspilling organiseert Samen Tegen Voedselverspilling in samenwerking met haar stakeholders op zondag 6 oktober een Open Dag bij THREE-SIXTY, het innovatiecentrum voor circulaire economie te...
Finse supermarktketen S-Markets start grote campagne tegen voedselverspilling
Om voedselverspilling te bestrijden hebben maar liefst negen honderd winkels van de Finse keten S-Markets een campagne opgezet waarin producten voor een lagere prijs verkocht worden. Producten die dicht bij de vervaldatum zitten worden hierbij aangeboden tegen 30...
Becky gaat Nederlanders helpen minder voedsel te verspillen
Nederlanders zijn steeds bewuster bezig om minder voedsel te verspillen. Maar er is nog veel winst te behalen. Daarom wordt vandaag Becky geïntroduceerd. Becky gaat mensen thuis handige tips geven in de strijd tegen voedselverspilling. Zo wordt Nederland steeds meer...
“Meten is weten” – Ministerie meet eigen voedselverspilling
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in Den Haag is begonnen met het meten van hun eigen voedselverspilling. Weegschalen in de keuken meten de dagelijkse hoeveelheid weggegooid voedsel. Remco Biesma, chef-kok bij het ministerie, laat weten het een goede...
Actie-agenda om voedselverspilling en -verliezen rond 2030 te halveren
Hoe kunnen we jaarlijks 1,3 miljard ton voedselverspilling en verliezen in de wereld terugdringen? Nieuw onderzoek van vooraanstaande voedsel- en landbouworganisaties geven in het rapport ‘Reducing food loss and waste: Setting a global action agenda’ aan hoe de...
Actie-agenda om voedselverspilling en -verliezen rond 2030 te halveren
Eind Augustus werd bekend gemaakt dat Lidl ging beginnen met een proef waarbij nog nét eetbaar voedsel verkocht wordt voor slechts 25 cent. De proef blijkt een succes, en nog voor het einde van dit jaar zullen alle Lidl winkels gaan meedoen met het concept. Twintig...