In het nieuws
Bioprotectie bij verminderen voedselverspilling en plastic gebruik
Bioprotectie is een methode waarbij een specifieke combinatie bacteriën wordt toegevoegd waardoor andere bacteriegroei juist weer remt. Hierdoor wordt uiteindelijk minder melkzuur geproduceerd, wat voordelig is voor de houdbaarheid. Bioprotectie is dus een manier om...
Internet of Things gebruiken om voedselverspilling in de vers-keten tegen te gaan
De manier waarop we de condities tijdens het transport van verse producten beheersen zorgt voor veel waardeverlies. Bij het fruitvervoer alleen al gaat het bijvoorbeeld om een waardeverlies van 5-8%. TNO en Wageningen Food & Biobased Research zijn verantwoordelijk...
Finalisten MBO Challenge voedselverspilling 2019 bekend
De finalisten voor de MBO Challenge zijn 2019 geselecteerd. Tijdens het eindevenement van 30 januari 2020 bij de Verspillingsfabriek te Veghel wordt de winnaar bekend gemaakt. Alle genomineerden zijn voor dit event uitgenodigd. Er zijn totaal 24 challenges ingediend....
18 maart | Food Waste Fest 2.020 in Vlaanderen
Het Food Waste Fest 2.020 is dé gelegenheid om oplossingen rond voedselverlies te ontdekken. Dit jaar ligt de focus op multisectorale samenwerking om de gezamenlijke strijd tegen voedselverlies een niveau hoger te tillen. Met niemand minder dan Tristram Stuart en...
3 – 7 februari | Week van de Circulaire Economie 2020
Maandag 3 februari tot en met vrijdag 7 februari is het de Week van de Circulaire Economie 2020. Een week met ruim 150 evenementen verspreid door heel het land. Tijdens deze evenementen maken bezoekers kennis met de impact en de belangen van een circulaire economie....
Het tegengaan van voedselverspilling door de juiste verpakkingen te gebruiken
Pere Fullana i Palmer deed mee aan de rondetafelconferentie over circulaire economie van de World Business Council for Sustainable Development. Fullana i Palmer is naast de directeur van de UNESCO-leerstoel voor Levenscyclus en Klimaatverandering aan de Hogeschool...
Too Good To Go ontvangt B Corp certificaat en kondigt uitbreiding naar Verenigde Staten aan
Vanaf 14 januari mag Too Good To Go zich Certified B Corporation noemen. Slechts 4 jaar na de oprichting in Denemarken heeft de app tegen voedselverspilling het duurzaamheidscertificaat ontvangen. Het internationaal gewaardeerde certificaat wordt afgegeven aan...
Rabobank: forse vermindering voedselverspilling in horeca mogelijk
Nederlandse restaurants en hotels kunnen gezamenlijk jaarlijks 61 miljoen kilo voedselverspilling vermijden en daarmee 582 miljoen euro besparen. Dit besparingspotentieel is maandag 13 januari bekendgemaakt tijdens de Horecava in de RAI Amsterdam op de slotdag van de...
‘Foodybag’ wordt de nieuwe benaming voor Doggybag
Restaurants kunnen vanaf vandaag met een speciaal #verspillingsvrij-logo achter hun raam of op hun menukaart duidelijk maken dat zij zich inzetten tegen voedselverspilling. Wat de klant niet opeet, mag mee naar huis. Het logo, gelanceerd door minister Schouten van...
KleinePorties oprichter genomineerd voor vrouw-in-de-media award!
Initiatiefnemer Sandra de Blaeij is gestart met het platform KleinePorties medio 2018. Vanaf het begin zijn de reacties overweldigend. Ook in de media is veel aandacht aan het platform besteed. Inmiddels heeft Sandra in veel media mogen vertellen over haar passie en...
1 januari 2020 | Instock challenge: 31 dagen geen eten verspillen!
De consumenten thuis zijn met z'n alle verantwoordelijk voor maar liefst 42% van alle voedselverspilling. Dit komt neer op 41 kilo per persoon per jaar. Maar stel dat alle Nederlanders besluiten om thuis een jaar lang geen eten meer te verspillen, dan zou dat zo’n 700...
25 & 26 December | Verspillingsvrije kerst bij Instock
It’s Christmas time! En dit kun je vieren op een verspillingsvrije manier. Op eerste en tweede kerstdag serveert Instock namelijk een speciaal viergangendiner met een amuse én een pre-dessert voor €35,50. Voedselverspilling heeft namelijk een gigantische impact op het...
Groente en fruit zonder verpakkingen? Zweedse supermarkten twijfelen nog
Ondanks dat groente en fruit in verpakkingen veel sneller leidt tot voedselverspilling, zijn Zweedse supermarkten nog niet geneigd een stap in de andere richting te zetten. ICA Maxi supermarkteigenaar Mårten Tenne laat het volgende weten: “Het eerlijke antwoord is dat...
#afvalopjebord – Nieuwe campagne tegen voedselverspilling
Per jaar wordt er ongeveer 50 ton aan voedsel weggegooid in de horeca. Deze hoeveelheid staat gelijk aan meer dan 80 miljoen borden eten die in de prullenbak worden gegooid. Chef kok Gijs Kemmeren heeft samen met Wastenet de campagne #afvalopjebord opgezet om...
Brits onderzoek over aanpak voedselverspilling vanuit supermarkten
Een recent onderzoek van het Britse WRAP (Waste & Resource Action Programme) laat zien dat supermarkten in het Verenigd Koninkrijk een groot deel van de voedselverspilling van consumenten kunnen verminderen door maatregelen te nemen. Een van de punten is een...
Slimme barcode om voedselverspilling tegen te gaan
GS1 werkt samen met onderneming Wasteless om voedselverspilling te verminderen door middel van het creëren van slimme GS1 barcodes. Wanneer verse producten dichter bij hun houdbaarheidsdatum komen, worden ze met gebruik van de slimme barcodes automatisch afgeprijsd....
400 miljard dollar aan wereldwijde voedselverspilling per jaar
Voordat de producten in de winkels belanden wordt er wereldwijd al bijna 400 miljard dollar aan voedsel verloren. Dit blijkt uit een onderzoek van de Food and Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties. Jaarlijks gaat maar liefst 14 procent van al het...
27 november | 0.0 Food Waste Event Rabobank
Rabobank regio Gelderland Zuid organiseert op woensdagavond 27 november een event om het tegengaan van voedselverspilling te bespreken. Het event is gericht op geïnteresseerden tussen de 18 en 25 jaar. Er wordt gebrainstormd over het tegengaan van voedselverspilling,...
Magic Box helpt bij vermindering van voedselverspilling
Too good to go, een app waar meer dan 1 miljoen Nederlanders zich al bij hebben aangemeld, geeft iedereen aan het eind van de dag de mogelijkheid om een ‘Magic Box’ te kopen. Zo’n box kan bijvoorbeeld worden opgehaald bij de bakker of een restaurant in de buurt. In de...
Vermindering van 55% voedselverspilling bij Van der Valk Arnhem
Het Van der Valk Hotel in Arnhem heeft hun voedselverspilling met maar liefst 55 procent weten te verminderen. Met behulp van adviezen van WasteWatchers hebben ze dit kunnen bereiken. Voornamelijk werd de vermindering in voedselverspilling gehaald bij de ontbijt-,...