Onderzoeksnieuws
‘Voedselverspilling kan negatieve gevolgen hebben voor waardering voedingsmiddel’
03-01-2019 | Als consumenten voedingsmiddelen weggooien dan bestaat de kans dat ze het merk daarna minder hoog aanslaan, zo blijkt uit een studie van Wageningen Universiteit. “Er is veel aandacht voor de negatieve effecten van voedselverspilling op het milieu, maar...
WUR en de strijd tegen voedselverspilling
23-12-2018 | De Wageningen university en Research (WUR) bestaat dit jaar 100 jaar. Wat in de 19e eeuw als gemeentelijke landbouwschool begon is inmiddels uitgegroeid tot ’s werelds beste universiteit op het gebied van agricultuur, milieu, ecologie en bosbouw. De...
Nederland levert blauwdruk voor systematische aanpak van voedselverspilling
22-11-2018 | Nederland is naast Duitsland, Spanje en Hongarije één van de pilot-landen waar een brede, ketenoverschrijdende aanpak voor halvering van voedselverspilling en optimale verwaarding van onvermijdbare reststromen wordt ontwikkeld en getest. De kennis die...
Onderzoek naar efficiëntere aardappeloogst moet voedselverspilling tegen gaan
07-11-2018 | Hoeveel aardappels blijven er liggen op het land na de oogst? Dat vragen onderzoekers van de Engelse Universiteit Lincoln zich af. Daarom doen ze nu onderzoek op onder andere een aardappelveld in Colijnsplaat. Met de resultaten van het onderzoek willen ze...
Er gaan 2 kilo aardappels in 1 kilo frites: waar blijft de rest?
08-05-2018 | Per jaar wordt 2 miljoen ton voedsel verspild in Nederland. Om voedselverspilling effectief aan te pakken moet inzichtelijk zijn waar in de keten de verspilling plaatsvindt. Niet elk bedrijf heeft dit inzicht, fritesproducent Lamb Weston / Meijer wel. En...
Voedselverspilling tegengaan was nog nooit zo lekker: dit is het bokworstenbroodje
Bakker Bart Houben in Eindhoven heeft de primeur: het bokworstenbroodje. Een variant op het traditionele worstenbroodje, gemaakt met bokkenvlees. Niet te verwarren met de bockworst. De lekkernij is bedoeld als symbool tegen de voedselverspilling. We gooien met zijn...
Ketensamenwerking belangrijk in strijd tegen voedselverspilling
Tweede estafette bijeenkomst CARVE 26-10-2017 | Zo’n 25 geïnteresseerden uit bedrijfsleven, wetenschap en overheid kwamen donderdag 26 oktober samen om kennis, en ervaring uit te wisselen in de strijd tegen voedselverspilling. De bijeenkomst werd georganiseerd door de...
Afvalmetingen in Ziekenhuis Gelderse Vallei geven opmerkelijke resultaten
13-2-2013 - Metingen in Ziekenhuis Gelderse Vallei hebben aangetoond dat een groot deel van de verstrekte maaltijden in de afvalbak verdwijnt. Het in juni 2012 uitgevoerde onderzoek geeft opmerkelijke resultaten. Zo blijkt bijvoorbeeld dat 30% van al het klaargemaakte...
Studenten ontwikkelen detectiemechanisme tegen melkverspilling
Bacteriën spelen een belangrijke rol in het maken van veel melkproducten. Met behulp van bacteriën kan melk fermenteren en ontstaat er bijvoorbeeld kaas, karnemelk of yoghurt. De fermentatie geeft melk nieuwe eigenschappen, zoals een andere smaak en textuur, betere...
Workshop Preventie en reductie van voedselverspilling – project Carve | Joost Snels WUR
02-10-2017 | Tijdens de InnoFOOD ledendag op 21 september 2017 in de Grolsch Veste te Enschede verzorgde Joost Snels, projectmanager Supply Chain Management en Resource Efficiency van Wageningen UR, de workshop “Preventie en reductie van voedselverspilling” Tijdens...
26 oktober | Dutch Design Week: Lunchmeeting ‘Tegengaan van Voedselverspilling in de praktijk’
26-09-2017 | Tijdens de Dutch Design week op 26 oktober 2017, wordt er een lunchmeeting ‘Tegengaan van Voedselverspilling in de praktijk’ georganiseerd. Deze meeting is georganiseerd door de Alliantie Verduurzaming Voedsel. Vanuit de projecten CARVE (gefinancierd door...
Aanpak voedselverspilling zorgorganisaties levert besparing op
14-09-2017 | De helft minder voedselverspilling, gestegen maaltijdtevredenheid en duurzamer eten. Dat hebben bijna honderd Nederlandse zorgorganisaties het afgelopen jaar bereikt. Het levert een besparing van ongeveer € 5 mln. Dat blijkt uit de resultaten van het...
21 september 2017| Ledendag Innofood
07-09-2017 | Op 21 september organiseert Innofood een ledendag. Dit keer met als thema ‘Food Waste’. In een wereld waar bijna een miljard mensen honger lijdt is het eigenlijk onvoorstelbaar, maar toch wordt wereldwijd een derde van het geproduceerde voedsel verspild....
21 september 2017 | Innofood-Ledendag met Thomas Luttikhold als keynote-spreker
07-09-2017 | In 2013 begon Thomas (27) aan een niet bestaand beroep, namelijk Wastewatcher. Hij koos voor deze naam, omdat het Nederlandse ‘prullenbakkijker’ toch iets minder goed in de mond lag. Maar ja, hoe begin je een niet bestaand beroep? Een niet bestaand beroep...
Minder voedselverspilling bij gebruik van diepvriesproducten
18-07-2017 | Consumenten gooien naar verhouding minder diepgevroren groente, aardappelproducten en rood fruit weg dan de verse variant of het alternatief in blik of pot. Dat is één van de uitkomsten uit het onderzoek van Wageningen University & Research naar de...
Minder voedselverspilling bij gebruik van diepvriesproducten
18-07-2017 | Consumenten gooien naar verhouding minder diepgevroren groente, aardappelproducten en rood fruit weg dan de verse variant of het alternatief in blik of pot. Dat is één van de uitkomsten uit het onderzoek van Wageningen University & Research naar de...
Oplegnotitie Voedselverspilling bij huishoudens in Nederland in 2016
In opdracht van de Ministeries van Infrastructuur en Milieu en Economische Zaken is eind 2016 onderzoek gedaan naar voedselverspilling bij huishoudens in Nederland. Dit is eerder gedaan in 2010 en 2013. In 2016 heeft CREM Waste Management een sorteeranalyse van vast...
Wetenschappers gebruiken plasma om voedselverspilling te verminderen
04-04-2017 | Wetenschappers uit Perth zouden een oplossing gevonden kunnen hebben voor de voedselverspilling. Dit zou tonnen verspild voedsel kunnen redden die door schimmel zijn getroffen. Kirsty Bayliss van de Murdoch University in Perth gebruikt plasma en...
Bedrijven en onderzoekers werken samen in CARVE
09-03-2017 | Bedrijven in de voedselketen en onderzoekers van Wageningen Food & Biobased Research werken samen aan de vermindering van voedselverspilling. Dat doen ze in het project CARVE. Daar komen onderwerpen aan bod zoals efficiënter gebruik van grondstoffen...
INTERVIEW: Turning Unsold Loaves of Bread into Cakes and Cookies
In the Netherlands, tens of millions of loaves of breads are returned to bakeries every year. These unsold loaves are mostly processed into animal feed, but what if there was another use for them - as an ingredient for cakes and cookies? Wageningen University &...