Onderzoeksnieuws
Voorgesneden groenten zorgen voor 65% minder voedselverspilling
Huishoudens verspillen tot wel 65% minder groenten als het als convenience product wordt aangeboden. Dat blijkt uit nieuw promotieonderzoek van Marit Luiting-Drijfhout voor de Rijksuniversiteit Groningen. In het onderzoek werd gekeken naar hoe consumenten keuzes maken...
Voedselverspilling Nederlanders niet gedaald in 2018
De voedselverspilling per hoofd van de bevolking is in Nederland in 2018 gelijk gebleven aan 2017, dat blijkt uit de nieuwe publicatie van de Monitor Voedselverspilling door Wageningen Food & Biobased. Ten opzichte van het begin van de metingen in 2009 is de...
Now New Next ontwikkelt holistisch verduurzamingsmodel voor voedselverpakkingen
Berend Kluijfhout heeft in opdracht van food- en packaging bureau Now New Next ‘The Wheel Of Sustainability’ ontwikkeld, een holistisch verduurzamingsmodel dat het voor bedrijven makkelijker maakt een verduurzamingsslag te maken op het gebied van voedselverpakkingen....
Minder voedselverspilling in Nederland tijdens coronacrisis
Uit een nieuw onderzoek van Wageningen Food & Biobased Research is gebleken dat een kwart van de Nederlandse huishoudens minder voedsel verspilt tijdens de coronacrisis in vergelijking met daarvoor. Dit onderzoek voerden ze uit in samenwerking met het...
Nederlanders verspillen jaarlijks 9.800 kilogram aan grondstoffen per persoon
In Nederland hebben we nog een lange weg te gaan wat betreft het hergebruiken van onze grondstoffen. Per inwoner gooien we jaarlijks zo’n 9.800 kilogram per jaar weg. Dit komt naar voren uit het rapport wat de non-profitorganisatie Circle Economy afgelopen week...
Voedselverspilling Australische bananenexport beperken
Pacific Coast Produce (PCP) is in april 2020 een onderzoek gestart naar de verhoging van de kwaliteit van bananen. Het doel van dit onderzoeksproject is daarnaast ook om de verspilling binnen de keten te voorkomen. Het belangrijkste voor PCP is het kunnen leveren van...
Voedselverspilling in UK daalt tijdens lockdown
Britse inwoners zijn de uitdaging aangegaan om ervoor te zorgen dat het voedsel dat ze kopen langer meegaat en volledig gebruikt wordt. Hiederdoor daalt de voedselverspilling in de UK tijdens de lockdown. Dit blijkt uit het laatste onderzoek naar voedselgewoonten,...
We moeten naar een duurzamer voedselsysteem
Uit een nieuw onderzoeksrapport blijkt dat er een verandering moet komen in de manier waarop we voedsel produceren en distribueren om in de toekomst voor betere voedselzekerheid te zorgen. Dit concluderen Europese wetenschappers die zich bezighielden met de vraag over...
Circulaire food start-ups moeten meer aandacht besteden aan externe omgeving
Uit onderzoek van Bob Massar voor de Universiteit van Utrecht blijkt dat circulaire food-start-ups krachtig zijn in het creëren van innovatieve circulaire businessmodellen, maar moeite hebben met het overkomen van verschillende structurele barrières. In het onderzoek...
Onderzoek naar voedselverspilling krijgt NWO-subsidie
Over de hele wereld wordt er ongeveer een derde van al ons voedsel verspild en weggegooid. Erica van Herpen ontving een NWO-subsidie van 1 miljoen om onderzoek te doen naar mogelijkheden in het verminderen van voedselverspilling. De Westerse consument is er...
Internet of Things gebruiken om voedselverspilling in de vers-keten tegen te gaan
De manier waarop we de condities tijdens het transport van verse producten beheersen zorgt voor veel waardeverlies. Bij het fruitvervoer alleen al gaat het bijvoorbeeld om een waardeverlies van 5-8%. TNO en Wageningen Food & Biobased Research zijn verantwoordelijk...
Brits onderzoek over aanpak voedselverspilling vanuit supermarkten
Een recent onderzoek van het Britse WRAP (Waste & Resource Action Programme) laat zien dat supermarkten in het Verenigd Koninkrijk een groot deel van de voedselverspilling van consumenten kunnen verminderen door maatregelen te nemen. Een van de punten is een...
Magic Box helpt bij vermindering van voedselverspilling
Too good to go, een app waar meer dan 1 miljoen Nederlanders zich al bij hebben aangemeld, geeft iedereen aan het eind van de dag de mogelijkheid om een ‘Magic Box’ te kopen. Zo’n box kan bijvoorbeeld worden opgehaald bij de bakker of een restaurant in de buurt. In de...
Onderzoek naar voedselverspilling: Nederlandse huishoudens zijn goed op weg
Nederlandse huishoudens verspillen steeds minder voedsel. Onderzoek van het kabinet maakt bekend dat we in 2019 zeven kilo voedsel per persoon minder de prullenbak in gooien dan in 2016. Nog steeds wordt er 34,3 kilo per persoon weggegooid dit jaar. Het Ministerie van...
Actie-agenda om voedselverspilling en -verliezen rond 2030 te halveren
Hoe kunnen we jaarlijks 1,3 miljard ton voedselverspilling en verliezen in de wereld terugdringen? Nieuw onderzoek van vooraanstaande voedsel- en landbouworganisaties geven in het rapport ‘Reducing food loss and waste: Setting a global action agenda’ aan hoe de...
Geen kromme komkommers in supermarkt: waarom niet?
Groente en fruit met een afwijkende vorm, kleur of beschadiging worden door veel supermarkten niet verkocht. Uit onderzoek van Radar onder 30.000 consumenten geeft 98% aan misvormde groente en fruit wel te willen kopen, mits beschikbaar en tegen een gunstige prijs....
Klimaatrapport VN: voedseltekort dreigt
Een wereldwijd voedseltekort dreigt tussen 2050 en 2100 als we de klimaatverandering niet in toom weten te houden, dat staat in het klimaatrapport van de Verenigde Naties dat vandaag wordt gepresenteerd. In het rapport wordt de relatie tussen klimaatverandering,...
REPORT: Hoe overheden, bedrijven en consumenten kunnen bijdragen aan een duurzaam voedselsysteem
30-04-2019 | Voedsel is een eerste levensbehoefte. De productie van ons voedsel heeft wel een keerzijde voor de leefomgeving, zoals verlies van biodiversiteit en klimaatverandering. Door consumenten en ketens centraal te stellen in voedselbeleid, komen er nieuwe...
Hotelschool The Hague doet onderzoek naar voedselverspilling
27-03-2019 | Docent drs. Anna de Visser-Amundson, Senior Lecturer and Research Fellow in Marketing aan de Hotelschool The Haugue, heeft van het ministerie van OCW subsidie gekregen om landurig onderzoek te doen naar consumentengedrag en voedselverspilling. Met de...
The effects of on-pack storage and consumption guidance on consumer food waste behaviours
08-03-2019 | The nature, content, and format of on-pack guidance is thought to play a role in food waste generation, and therefore potentially in food waste prevention. The main objective of this study was to examine the effects on consumers of different contents and...