Relevante onderzoeken
Voorgesneden groenten zorgen voor 65% minder voedselverspilling
Huishoudens verspillen tot wel 65% minder groenten als het als convenience product wordt aangeboden. Dat blijkt uit nieuw promotieonderzoek van Marit Luiting-Drijfhout voor de Rijksuniversiteit Groningen. In het onderzoek werd gekeken naar hoe consumenten keuzes maken...
Duurzame verpakking steeds belangrijker voor consument
Consumenten hechten steeds meer waarde aan een duurzame verpakking bij de aankoop van groenten en fruit. Bijna een derde van de Nederlandse klanten zou hier meer voor willen betalen. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van ABN Amro. Tegelijkertijd willen de consumenten...
12,8 miljoen verspilde pompoenen: de enge waarheid over Halloween
Recent onderzoek heeft aangetoond dat meer dan de helft van de 24 miljoen pompoenen die naar verwachting tijdens de Halloween-periode in het Verenigd Koningkrij gesneden worden, als voedselverspilling zullen eindigen. Dat is genoeg om iedereen in het Verenigd...
Voedselverspilling Nederlanders niet gedaald in 2018
De voedselverspilling per hoofd van de bevolking is in Nederland in 2018 gelijk gebleven aan 2017, dat blijkt uit de nieuwe publicatie van de Monitor Voedselverspilling door Wageningen Food & Biobased. Ten opzichte van het begin van de metingen in 2009 is de...
Now New Next ontwikkelt holistisch verduurzamingsmodel voor voedselverpakkingen
Berend Kluijfhout heeft in opdracht van food- en packaging bureau Now New Next ‘The Wheel Of Sustainability’ ontwikkeld, een holistisch verduurzamingsmodel dat het voor bedrijven makkelijker maakt een verduurzamingsslag te maken op het gebied van voedselverpakkingen....
Minder voedselverspilling in Nederland tijdens coronacrisis
Uit een nieuw onderzoek van Wageningen Food & Biobased Research is gebleken dat een kwart van de Nederlandse huishoudens minder voedsel verspilt tijdens de coronacrisis in vergelijking met daarvoor. Dit onderzoek voerden ze uit in samenwerking met het...
Nederlanders verspillen jaarlijks 9.800 kilogram aan grondstoffen per persoon
In Nederland hebben we nog een lange weg te gaan wat betreft het hergebruiken van onze grondstoffen. Per inwoner gooien we jaarlijks zo’n 9.800 kilogram per jaar weg. Dit komt naar voren uit het rapport wat de non-profitorganisatie Circle Economy afgelopen week...
Voedselverspilling Australische bananenexport beperken
Pacific Coast Produce (PCP) is in april 2020 een onderzoek gestart naar de verhoging van de kwaliteit van bananen. Het doel van dit onderzoeksproject is daarnaast ook om de verspilling binnen de keten te voorkomen. Het belangrijkste voor PCP is het kunnen leveren van...
Voedselverspilling in UK daalt tijdens lockdown
Britse inwoners zijn de uitdaging aangegaan om ervoor te zorgen dat het voedsel dat ze kopen langer meegaat en volledig gebruikt wordt. Hiederdoor daalt de voedselverspilling in de UK tijdens de lockdown. Dit blijkt uit het laatste onderzoek naar voedselgewoonten,...
We moeten naar een duurzamer voedselsysteem
Uit een nieuw onderzoeksrapport blijkt dat er een verandering moet komen in de manier waarop we voedsel produceren en distribueren om in de toekomst voor betere voedselzekerheid te zorgen. Dit concluderen Europese wetenschappers die zich bezighielden met de vraag over...
Circulaire food start-ups moeten meer aandacht besteden aan externe omgeving
Uit onderzoek van Bob Massar voor de Universiteit van Utrecht blijkt dat circulaire food-start-ups krachtig zijn in het creëren van innovatieve circulaire businessmodellen, maar moeite hebben met het overkomen van verschillende structurele barrières. In het onderzoek...
Onderzoek naar voedselverspilling krijgt NWO-subsidie
Over de hele wereld wordt er ongeveer een derde van al ons voedsel verspild en weggegooid. Erica van Herpen ontving een NWO-subsidie van 1 miljoen om onderzoek te doen naar mogelijkheden in het verminderen van voedselverspilling. De Westerse consument is er...
Internet of Things gebruiken om voedselverspilling in de vers-keten tegen te gaan
De manier waarop we de condities tijdens het transport van verse producten beheersen zorgt voor veel waardeverlies. Bij het fruitvervoer alleen al gaat het bijvoorbeeld om een waardeverlies van 5-8%. TNO en Wageningen Food & Biobased Research zijn verantwoordelijk...
Brits onderzoek over aanpak voedselverspilling vanuit supermarkten
Een recent onderzoek van het Britse WRAP (Waste & Resource Action Programme) laat zien dat supermarkten in het Verenigd Koninkrijk een groot deel van de voedselverspilling van consumenten kunnen verminderen door maatregelen te nemen. Een van de punten is een...
Magic Box helpt bij vermindering van voedselverspilling
Too good to go, een app waar meer dan 1 miljoen Nederlanders zich al bij hebben aangemeld, geeft iedereen aan het eind van de dag de mogelijkheid om een ‘Magic Box’ te kopen. Zo’n box kan bijvoorbeeld worden opgehaald bij de bakker of een restaurant in de buurt. In de...
Onderzoek naar voedselverspilling: Nederlandse huishoudens zijn goed op weg
Nederlandse huishoudens verspillen steeds minder voedsel. Onderzoek van het kabinet maakt bekend dat we in 2019 zeven kilo voedsel per persoon minder de prullenbak in gooien dan in 2016. Nog steeds wordt er 34,3 kilo per persoon weggegooid dit jaar. Het Ministerie van...
Actie-agenda om voedselverspilling en -verliezen rond 2030 te halveren
Hoe kunnen we jaarlijks 1,3 miljard ton voedselverspilling en verliezen in de wereld terugdringen? Nieuw onderzoek van vooraanstaande voedsel- en landbouworganisaties geven in het rapport ‘Reducing food loss and waste: Setting a global action agenda’ aan hoe de...
Geen kromme komkommers in supermarkt: waarom niet?
Groente en fruit met een afwijkende vorm, kleur of beschadiging worden door veel supermarkten niet verkocht. Uit onderzoek van Radar onder 30.000 consumenten geeft 98% aan misvormde groente en fruit wel te willen kopen, mits beschikbaar en tegen een gunstige prijs....
Klimaatrapport VN: voedseltekort dreigt
Een wereldwijd voedseltekort dreigt tussen 2050 en 2100 als we de klimaatverandering niet in toom weten te houden, dat staat in het klimaatrapport van de Verenigde Naties dat vandaag wordt gepresenteerd. In het rapport wordt de relatie tussen klimaatverandering,...
REPORT: Food waste in primary production in the UK
30-07-2019 | New insights into the scale of surplus and food waste* on UK farms will help drive forward work on their root causes at a key stage in the supply chain, and help more food reach its intended market. Research by the UK’s sustainability body WRAP, which...