In het nieuws
Leerlingen van Technasium onderzoeken voedselverspilling
Vorige week zijn zo’n 300 VWO leerlingen van 5 verschillende technasium-scholen gestart met een project waarin het tegengaan van voedselverspilling wordt onderzocht. Ze doen dit voor hun vak Onderzoek & Ontwerpen. Dit is de eerste keer in Nederland dat er zo veel...
Handgel voor zorginstellingen gemaakt van oud bier
Bierbrouwerijen schakelen over naar het produceren van handgel gemaakt van oud bier voor de zorginstellingen. Bij gesloten cafés halen de bierbrouwerijen bier op. Zo wordt nuttig gebruik gemaakt van het product dat niet meer geschikt is voor de verkoop. De horeca in...
Duurzame verpakkingen door middel van lasertechnologie
PerfoTec heeft een innovatieve manier van verpakken genaamd de Modified Atmosphere Packaging (MAP). Door middel van nieuwe technieken probeert het bedrijf voedsel te verpakken op een veiligere, duurzamere en goedkopere manier. Het doel is de vermindering van afval en...
Cateraar Hutten verkoopt producten bij supermarkt Coop
Door de coronacrisis wordt alle horeca momenteel zwaar getroffen. Ook cateringbedrijf Hutten moest vele horeca-, event- en cateringlocaties sluiten. Om de productie in beweging te houden werd er gekeken naar distributiekanalen waarmee een samenwerking kon worden...
LTO’s starten campagne Koop Onze Oogst
Door de momenteel lopende coronamaatregelen kunnen veel boeren en kwekers hun afzet niet kwijt. Het leidt tot belemmering van de productie, handel en verkoop van verse producten. Er zijn al veel problemen gemeld frietaardappellen, asperges en aardbeien. Regionale...
20 september | Instock Food Rescue Ride
[dit event was oorspronkelijk gepland voor 14 juni, maar is verplaatst naar 20 september. De informatie wordt ter zijner tijd aanvuld indien nodig] Instock heeft de afgelopen jaren flink wat voedsel gered, en zetten ter ere van de 1-miljoenste kilo een nieuw evenement...
Circulaire food start-ups moeten meer aandacht besteden aan externe omgeving
Uit onderzoek van Bob Massar voor de Universiteit van Utrecht blijkt dat circulaire food-start-ups krachtig zijn in het creëren van innovatieve circulaire businessmodellen, maar moeite hebben met het overkomen van verschillende structurele barrières. In het onderzoek...
Een miljard kilo aan aardappelen kunnen telers nergens meer kwijt
Door het hele land heeft Nederland aardappeltelers met volle schuren. Zij kunnen hun aardappelen nu niet kwijt doordat alle horeca is gesloten in verband met het coronavirus. En dat terwijl Nederland een van de grootste producenten van frietaardappelen is van Europa....
#supportyourlocals: lokale voedselproducenten verkopen voedselboxen
De horeca ligt op zijn gat. Dat het een ramp is voor chefs en restauranthouders is duidelijk. Minder zichtbaar zijn de lokale producenten die veelal voor een groot deel van hun afzet afhankelijk zijn van de horeca. Terwijl de schappen van de supermarkt worden leeg...
‘Authentieke’ presentatie zorgt voor verminderde voedselverspilling
In de voedselindustrie wordt vaak aangenomen dat consumenten liever geen kromme groenten of fruit kopen. Toch blijkt dat er manieren zijn waarop de presentatie van dit soort ‘imperfecte’ groenten en fruit kunnen bijdragen aan een vermindering van de...
Nederlandse supermarkten maken voedselverspilling inzichtelijk
Van al het voedsel dat supermarkten in Nederland aanbieden, wordt gemiddeld 98,3% verkocht. 1,7% van het voedsel, uitgedrukt in kilogrammen, komt niet bij de consument terecht. Dit laat onderzoek zien uitgevoerd door supermarkten, het Centraal Bureau...
Meten van voedselverspilling horeca door slimme weegschaal
In Nederland wordt er jaarlijks ongeveer 200.000 ton aan voedsel de prullenbak in gegooid. Dit gaat om voedsel wat al bereid is, maar ook onbereid voedsel. De startup Zero foodwaste wil met behulp van slimme camera’s en weegschalen inzicht geven in dit...
2,5 miljoen kilo eten gered door SIRPLUS-supermarkt in Duitsland
In Berlijn zijn de schappen van de supermarkt SIRPLUS enkel gevuld met etenswaren die normaal gesproken weggegooid zouden worden. Denk hierbij aan het brood van gisteren, of groenten die niet helemaal de perfecte vorm hebben voor normale supermarkten. Het winkelen is...
28 – 29 september | ISWA World Congress 2020 in Rotterdam (cancelled)
[EDIT: door de coronacrisis is het onderstaande event helaas gecancelled] In september wordt er in Rotterdam het jaarlijkse ISWA World Congress georganiseerd. Elk jaar is een andere wereldstad de host van het congres over waste management. Dit jaar zal het congres...
Van huis-tuin-en-keuken project naar internationaal bananenbroodmerk
‘Wat? Bananenbrood?’ Het is de fronsreactie die Laura Hoogland, oprichter van SUNT, dagelijks krijgt als ze over haar bedrijf vertelt. En dat terwijl bananenbrood een ontzettend populair product is. Dat vandaag, 23 februari, benoemd is tot nationale bananenbrooddag is...
Onderzoek naar voedselverspilling krijgt NWO-subsidie
Over de hele wereld wordt er ongeveer een derde van al ons voedsel verspild en weggegooid. Erica van Herpen ontving een NWO-subsidie van 1 miljoen om onderzoek te doen naar mogelijkheden in het verminderen van voedselverspilling. De Westerse consument is er...
Belgische startup tegen voedselverspilling haalt nieuw kapitaal binnen
Een Brusselse onderneming genaamd Happy Hours Market koopt overschotten aan voedsel op bij warenhuizen. In drie weken tijd hebben ze maar liefst 140.000 euro opgehaald in de vorm van nieuw kapitaal. Met behulp van dit bedrag wil de onderneming graag uitbreiden; op de...
KleinePorties lanceert restaurant app
De website KleinePorties.nl is een inspiratie- en restaurantplatform gericht op kleine eters. De site groeit snel en daarom is het tijd voor een volgende, innovatieve stap. Op donderdag 6 februari werd de KleinePorties app voor consumenten geïntroduceerd tijdens De...
Voedingscentrum start campagne over voordelen van invriezen
Inwoners van het Drentse dorp Vries hebben vandaag een verrassing op hun deurmat gevonden: een boekje met 'koele stickers' om op hun diepvries te plakken. De stickers maken deel uit van een actie van het Voedingscentrum in de strijd tegen voedselverspilling. Eten...
Circulair ondernemen in de voedingssector: 3 best practices
Van 3 februari tot 7 februari is het de week van de Circulaire Economie. Een week in het teken van het potentieel van circulair ondernemen. In een maatschappij waar veel onnodig wordt weggegooid, is er een omslag in het denken nodig. Circulair ondernemen zorgt ervoor...