Instellingen
In het nieuws
Kromkommer lespakket voor scholen: ‘Red de Krommies!’
Van al het groente en fruit wordt er rond de 10% verspild omdat het krom of niet mooi genoeg is. Met de smaak van deze groenten en vruchten is echter niks aan de hand. De onderneming Kromkommer heeft daarom een lespakket opgezet voor scholen. Hierdoor wordt aan...
Brave New Food: platform voor startups met voedselverspilling oplossingen
Brave New Food lanceert een startup-platform omtrent voedselverspilling en duurzaamheid. Hun doel is hiermee op zoek te gaan naar innovatieve ideeën om voedselverspilling tegen te gaan. De transitie naar een duurzamer voedselsysteem moet volgens hen sneller en...
17 november | Webinar reststromen verwaarden
Binnenkort organiseren Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en het Sustainable Food Initiative een webinar voor bedrijven over de mogelijkheden bij het verwerken van reststromen. Dit doen zij samen met de Topsector Agri & Food en Food Tech Brainport. In de...
Startup BestelBewuster pakt verspilling in catering aan met nieuwe tool
De startup BestelBewuster heeft recent een gratis instapversie van hun dienst uitgebracht. Deze is bedoeld om het makkelijker te maken voor cateraars om voedselverspilling tegen te gaan in hun dagelijkse werkzaamheden. Dit doet BestelBewuster met behulp van hun zelf...
Emirates catering strijdt tegen voedselverspilling
De Emirates Flights Catering (EKFC) is een van de grootste op het gebied voor luchtvaartmaatschappijen. Zij hebben laten weten hun voedselverspilling met 35% te gaan verminderen. Dit geldt voor hun centrale activiteiten in Dubai. Samen met het bedrijf Winnow gaan zij...
De spelregels veranderen om klimaatdoelstellingen te behalen
Om de klimaatdoelstellingen te behalen om voor 2030 voedselverspilling te hebben gehalveerd moet er nog veel gebeuren. Wat tegenvalt, is dat wet- en regelgeving daarbij af en toe in de weg staat. Om ondernemers zo veel mogelijk ruimte te bieden om reststromen te...
Voedselverspilling tegengaan met kerstpakketten
Rond de feestdagen zijn er veel bedrijven die hun medewerkers in het zonnetje zetten door middel van een kerstpakket. Zeker dit jaar is dit voor sommige bedrijven extra belangrijk, maar door de COVID-19 crisis ook een stukje anders. Het nieuwe initiatief...
40 miljoen investeren in de circulaire economie
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft besloten een flink bedrag te investeren in het opschalen en versnellen van de circulaire economie in Nederland. Voor dit doel wordt er voor de periode 2021 tot en met 2024 maar liefst 40 miljoen euro vrijgemaakt. Onder...
Startup IntelligentFood maakt systeem om reststromen te volgen
De Rotterdamse startup IntelligentFood hergebruikt voedsel uit reststromen om nieuw voedsel te maken. Dit doen ze samen met studenten en foodprofessionals. Een nieuw project van de startup heeft te maken met deze reststromen. IntelligentFood heeft financiering...
MBO Challenge Voedselverspilling 2020
Ook in 2020 wordt er weer een nieuwe MBO Challenge Voedselverspilling georganiseerd. Tijdens deze challenge pakken verschillende teams vraagstukken aan over voedselverspilling, en proberen hiervoor een creatieve oplossing te vinden. De challenge De studenten...
Spaarne Gasthuis vermindert voedselverspilling
Bij het Spaarne Gasthuis wordt er op allerlei verschillende manieren gestreden tegen voedselverspilling. Zo wordt er onder anderen eten gekweekt in de eigen moestuin en eten ‘geprint’ met een 3D-printer. “Duurzaamheid gaat vooral om het maken van duurzame keuzes” is...
1 september | Duurzame Dinsdag
Duurzame Dinsdag valt op de eerste dinsdag van september. Op deze dag worden er meerdere duurzame ideeën en initiatieven besproken in de politiek in Den Haag. De voornaamste gebeurtenis is het in ontvangst nemen van de Duurzame Dinsdag-koffer. Dit wordt gedaan door...
9 juli | Matchmakingdag Het Versnellingshuis
Het Versnellingshuis is een bedrijf dat ondernemingen helpt om stappen te zetten in de richting van een circulaire economie. Twee keer per jaar wordt er door hen een matchmakingdag georganiseerd. Deze dagen zijn bedoeld om jouw vraagstuk met betrekking tot een...
Eierschalen en tomaten gebruiken voor duurzame rubber banden
Eierschalen, tomatenschillen en vele andere soorten voedsel die worden weggegooid kunnen worden hergebruikt en omgezet in duurzaam rubber. Dit rubber kan worden gebruikt in banden zoals een tijd geleden is gevonden door onderzoekers. Het materiaal dat normaal...
Provincie Zuid-Holland vermindert voedselverspilling
De provincie Zuid-Holland pakt in zijn geheel voedselverspilling aan door samen te werken met onder andere boeren en tuinders. Om samen tot dit doel te komen wordt er nu een Kwartiermaker Voedselverspilling aangesteld in de provincie. Door middel van communicatie...
Voedselverspilling Australische bananenexport beperken
Pacific Coast Produce (PCP) is in april 2020 een onderzoek gestart naar de verhoging van de kwaliteit van bananen. Het doel van dit onderzoeksproject is daarnaast ook om de verspilling binnen de keten te voorkomen. Het belangrijkste voor PCP is het kunnen leveren van...
We moeten naar een duurzamer voedselsysteem
Uit een nieuw onderzoeksrapport blijkt dat er een verandering moet komen in de manier waarop we voedsel produceren en distribueren om in de toekomst voor betere voedselzekerheid te zorgen. Dit concluderen Europese wetenschappers die zich bezighielden met de vraag over...
21% minder voedselverspilling bij koken met maaltijdboxen
Maaltijdbezorger HelloFresh laat in hun duurzaamheidsrapport zien dat huishoudens die gebruik maken van maaltijdboxen over het algemeen 21% minder voedsel verspillen. Dit ten opzichte van huishoudens die boodschappen uit de supermarkt kopen. Hun elektrische bezorging...
Leerlingen van Technasium onderzoeken voedselverspilling
Vorige week zijn zo’n 300 VWO leerlingen van 5 verschillende technasium-scholen gestart met een project waarin het tegengaan van voedselverspilling wordt onderzocht. Ze doen dit voor hun vak Onderzoek & Ontwerpen. Dit is de eerste keer in Nederland dat er zo veel...
Handgel voor zorginstellingen gemaakt van oud bier
Bierbrouwerijen schakelen over naar het produceren van handgel gemaakt van oud bier voor de zorginstellingen. Bij gesloten cafés halen de bierbrouwerijen bier op. Zo wordt nuttig gebruik gemaakt van het product dat niet meer geschikt is voor de verkoop. De horeca in...