Tech en ontwikelingen
In het nieuws
Consumenten positief over houdbaarheidsindicator
Onder consumenten blijkt een positieve houding te heersen over een slimme houdbaarsheidsindicator die op producten in maaltijdboxen zit. Wageningen Food & Biobased Research concludeert dit na hun onderzoek onder zo’n 1.500 klanten van HelloFresh. De...
Google’s nieuwe software tegen voedselverspilling
Google heeft in samenwerking met chef’s, supermarkten en telers een software tegen voedselverspilling gecreëerd. Deze software zorgt ervoor dat overgebleven voedsel zo snel mogelijk en zo slim mogelijk herverdeeld wordt over plekken waar het wél nodig is. Ook kijkt de...
Brave New Food: platform voor startups met voedselverspilling oplossingen
Brave New Food lanceert een startup-platform omtrent voedselverspilling en duurzaamheid. Hun doel is hiermee op zoek te gaan naar innovatieve ideeën om voedselverspilling tegen te gaan. De transitie naar een duurzamer voedselsysteem moet volgens hen sneller en...
Bewaaradvies Tool helpt appel- en perentelers
Wageningen Food & Biobased Research heeft een bewaaradvies tool ontworpen om telers van appels en peren te helpen met het instellen van bewaarcondities van deze vruchten. Door dit bewaaradvies kan voedselverspilling worden teruggedrongen. Bewaaradvies Tool...
Emirates catering strijdt tegen voedselverspilling
De Emirates Flights Catering (EKFC) is een van de grootste op het gebied voor luchtvaartmaatschappijen. Zij hebben laten weten hun voedselverspilling met 35% te gaan verminderen. Dit geldt voor hun centrale activiteiten in Dubai. Samen met het bedrijf Winnow gaan zij...
De rol die blockchain kan spelen in het verminderen van voedselverspilling
Wereldwijd wordt 1/3e van al het voedsel verspild. Aan de andere kant lijden volgens de World Health Organization (WHO) 690 miljoen mensen honger. Volgens de laatste schattingen zouden er door Corona tot wel 132 miljoen bij kunnen komen dit jaar. Aan de ene kant...
Nieuwe SavrPak sticker verhoogd houdbaarheid
De nieuwe SavrPak sticker voorkomt vochtvorming in de verpakkingen van voedsel en afhaalmaaltijden. Door deze vochtvorming aan te pakken zullen de producten minder snel bederven, waarmee voedselverspilling wordt voorkomen. De start van dit project was tijdens de...
Nieuwe elektronische appel vermindert voedselverspilling
Een nieuwe elektronische appel helpt tijdens het vervoeren van groenten en fruit met het verminderen van voedselverspilling. Door de elektronische appel tussen de andere appels te plaatsen in het krat tijdens het vervoeren kunnen er verschillende dingen worden...
AI prullenbak zorgt voor minder voedselverspilling
Een Zwitserse start-up helpt ondernemingen met het meten van hun voedselverspilling. Om dingen te verbeteren moeten we ze immers vaak kunnen meten. Het bedrijf Kitro heeft een AI prullenbak ontworpen die meet hoeveel voedsel er wordt weggegooid. Op deze manier krijgen...
Eierschalen en tomaten gebruiken voor duurzame rubber banden
Eierschalen, tomatenschillen en vele andere soorten voedsel die worden weggegooid kunnen worden hergebruikt en omgezet in duurzaam rubber. Dit rubber kan worden gebruikt in banden zoals een tijd geleden is gevonden door onderzoekers. Het materiaal dat normaal...
Lasertechniek bepaalt rijpheid avocado’s
Door een nieuwe techniek kan er tegenwoordig beter bepaald worden wanneer avocado's goed rijp zijn. Op deze manier kan voedselverspilling tot wel 10% worden voorkomen binnen de toeleveringsketen. Ze worden nagekeken door middel van een technologie die ontwikkeld is...
Voedselverspilling Australische bananenexport beperken
Pacific Coast Produce (PCP) is in april 2020 een onderzoek gestart naar de verhoging van de kwaliteit van bananen. Het doel van dit onderzoeksproject is daarnaast ook om de verspilling binnen de keten te voorkomen. Het belangrijkste voor PCP is het kunnen leveren van...
We moeten naar een duurzamer voedselsysteem
Uit een nieuw onderzoeksrapport blijkt dat er een verandering moet komen in de manier waarop we voedsel produceren en distribueren om in de toekomst voor betere voedselzekerheid te zorgen. Dit concluderen Europese wetenschappers die zich bezighielden met de vraag over...
Leerlingen van Technasium onderzoeken voedselverspilling
Vorige week zijn zo’n 300 VWO leerlingen van 5 verschillende technasium-scholen gestart met een project waarin het tegengaan van voedselverspilling wordt onderzocht. Ze doen dit voor hun vak Onderzoek & Ontwerpen. Dit is de eerste keer in Nederland dat er zo veel...
Duurzame verpakkingen door middel van lasertechnologie
PerfoTec heeft een innovatieve manier van verpakken genaamd de Modified Atmosphere Packaging (MAP). Door middel van nieuwe technieken probeert het bedrijf voedsel te verpakken op een veiligere, duurzamere en goedkopere manier. Het doel is de vermindering van afval en...
Meten van voedselverspilling horeca door slimme weegschaal
In Nederland wordt er jaarlijks ongeveer 200.000 ton aan voedsel de prullenbak in gegooid. Dit gaat om voedsel wat al bereid is, maar ook onbereid voedsel. De startup Zero foodwaste wil met behulp van slimme camera’s en weegschalen inzicht geven in dit...
28 – 29 september | ISWA World Congress 2020 in Rotterdam (cancelled)
[EDIT: door de coronacrisis is het onderstaande event helaas gecancelled] In september wordt er in Rotterdam het jaarlijkse ISWA World Congress georganiseerd. Elk jaar is een andere wereldstad de host van het congres over waste management. Dit jaar zal het congres...
KleinePorties lanceert restaurant app
De website KleinePorties.nl is een inspiratie- en restaurantplatform gericht op kleine eters. De site groeit snel en daarom is het tijd voor een volgende, innovatieve stap. Op donderdag 6 februari werd de KleinePorties app voor consumenten geïntroduceerd tijdens De...
Bioprotectie bij verminderen voedselverspilling en plastic gebruik
Bioprotectie is een methode waarbij een specifieke combinatie bacteriën wordt toegevoegd waardoor andere bacteriegroei juist weer remt. Hierdoor wordt uiteindelijk minder melkzuur geproduceerd, wat voordelig is voor de houdbaarheid. Bioprotectie is dus een manier om...
Internet of Things gebruiken om voedselverspilling in de vers-keten tegen te gaan
De manier waarop we de condities tijdens het transport van verse producten beheersen zorgt voor veel waardeverlies. Bij het fruitvervoer alleen al gaat het bijvoorbeeld om een waardeverlies van 5-8%. TNO en Wageningen Food & Biobased Research zijn verantwoordelijk...