Supermarkten en retail
In het nieuws
Verspilling is Verrukkelijk start crowdfunding om te blijven strijden tegen voedselverspilling
Ongeveer een derde van al het voedsel in de wereld wordt verspild. De ondernemers van Verspilling is Verrukkelijk zijn in 2018 een beweging gestart om zoveel mogelijk eten te redden van de verspilling. Daarom start Verspilling is Verrukkelijk een crowdfunding om...
Voedselverspilling Australische bananenexport beperken
Pacific Coast Produce (PCP) is in april 2020 een onderzoek gestart naar de verhoging van de kwaliteit van bananen. Het doel van dit onderzoeksproject is daarnaast ook om de verspilling binnen de keten te voorkomen. Het belangrijkste voor PCP is het kunnen leveren van...
Voedselverspilling in UK daalt tijdens lockdown
Britse inwoners zijn de uitdaging aangegaan om ervoor te zorgen dat het voedsel dat ze kopen langer meegaat en volledig gebruikt wordt. Hiederdoor daalt de voedselverspilling in de UK tijdens de lockdown. Dit blijkt uit het laatste onderzoek naar voedselgewoonten,...
We moeten naar een duurzamer voedselsysteem
Uit een nieuw onderzoeksrapport blijkt dat er een verandering moet komen in de manier waarop we voedsel produceren en distribueren om in de toekomst voor betere voedselzekerheid te zorgen. Dit concluderen Europese wetenschappers die zich bezighielden met de vraag over...
21% minder voedselverspilling bij koken met maaltijdboxen
Maaltijdbezorger HelloFresh laat in hun duurzaamheidsrapport zien dat huishoudens die gebruik maken van maaltijdboxen over het algemeen 21% minder voedsel verspillen. Dit ten opzichte van huishoudens die boodschappen uit de supermarkt kopen. Hun elektrische bezorging...
Duurzame verpakkingen door middel van lasertechnologie
PerfoTec heeft een innovatieve manier van verpakken genaamd de Modified Atmosphere Packaging (MAP). Door middel van nieuwe technieken probeert het bedrijf voedsel te verpakken op een veiligere, duurzamere en goedkopere manier. Het doel is de vermindering van afval en...
Cateraar Hutten verkoopt producten bij supermarkt Coop
Door de coronacrisis wordt alle horeca momenteel zwaar getroffen. Ook cateringbedrijf Hutten moest vele horeca-, event- en cateringlocaties sluiten. Om de productie in beweging te houden werd er gekeken naar distributiekanalen waarmee een samenwerking kon worden...
‘Authentieke’ presentatie zorgt voor verminderde voedselverspilling
In de voedselindustrie wordt vaak aangenomen dat consumenten liever geen kromme groenten of fruit kopen. Toch blijkt dat er manieren zijn waarop de presentatie van dit soort ‘imperfecte’ groenten en fruit kunnen bijdragen aan een vermindering van de...
Nederlandse supermarkten maken voedselverspilling inzichtelijk
Van al het voedsel dat supermarkten in Nederland aanbieden, wordt gemiddeld 98,3% verkocht. 1,7% van het voedsel, uitgedrukt in kilogrammen, komt niet bij de consument terecht. Dit laat onderzoek zien uitgevoerd door supermarkten, het Centraal Bureau...
2,5 miljoen kilo eten gered door SIRPLUS-supermarkt in Duitsland
In Berlijn zijn de schappen van de supermarkt SIRPLUS enkel gevuld met etenswaren die normaal gesproken weggegooid zouden worden. Denk hierbij aan het brood van gisteren, of groenten die niet helemaal de perfecte vorm hebben voor normale supermarkten. Het winkelen is...
28 – 29 september | ISWA World Congress 2020 in Rotterdam (cancelled)
[EDIT: door de coronacrisis is het onderstaande event helaas gecancelled] In september wordt er in Rotterdam het jaarlijkse ISWA World Congress georganiseerd. Elk jaar is een andere wereldstad de host van het congres over waste management. Dit jaar zal het congres...
Onderzoek naar voedselverspilling krijgt NWO-subsidie
Over de hele wereld wordt er ongeveer een derde van al ons voedsel verspild en weggegooid. Erica van Herpen ontving een NWO-subsidie van 1 miljoen om onderzoek te doen naar mogelijkheden in het verminderen van voedselverspilling. De Westerse consument is er...
Belgische startup tegen voedselverspilling haalt nieuw kapitaal binnen
Een Brusselse onderneming genaamd Happy Hours Market koopt overschotten aan voedsel op bij warenhuizen. In drie weken tijd hebben ze maar liefst 140.000 euro opgehaald in de vorm van nieuw kapitaal. Met behulp van dit bedrag wil de onderneming graag uitbreiden; op de...
Internet of Things gebruiken om voedselverspilling in de vers-keten tegen te gaan
De manier waarop we de condities tijdens het transport van verse producten beheersen zorgt voor veel waardeverlies. Bij het fruitvervoer alleen al gaat het bijvoorbeeld om een waardeverlies van 5-8%. TNO en Wageningen Food & Biobased Research zijn verantwoordelijk...
Het tegengaan van voedselverspilling door de juiste verpakkingen te gebruiken
Pere Fullana i Palmer deed mee aan de rondetafelconferentie over circulaire economie van de World Business Council for Sustainable Development. Fullana i Palmer is naast de directeur van de UNESCO-leerstoel voor Levenscyclus en Klimaatverandering aan de Hogeschool...
Groente en fruit zonder verpakkingen? Zweedse supermarkten twijfelen nog
Ondanks dat groente en fruit in verpakkingen veel sneller leidt tot voedselverspilling, zijn Zweedse supermarkten nog niet geneigd een stap in de andere richting te zetten. ICA Maxi supermarkteigenaar Mårten Tenne laat het volgende weten: “Het eerlijke antwoord is dat...
Brits onderzoek over aanpak voedselverspilling vanuit supermarkten
Een recent onderzoek van het Britse WRAP (Waste & Resource Action Programme) laat zien dat supermarkten in het Verenigd Koninkrijk een groot deel van de voedselverspilling van consumenten kunnen verminderen door maatregelen te nemen. Een van de punten is een...
Slimme barcode om voedselverspilling tegen te gaan
GS1 werkt samen met onderneming Wasteless om voedselverspilling te verminderen door middel van het creëren van slimme GS1 barcodes. Wanneer verse producten dichter bij hun houdbaarheidsdatum komen, worden ze met gebruik van de slimme barcodes automatisch afgeprijsd....
400 miljard dollar aan wereldwijde voedselverspilling per jaar
Voordat de producten in de winkels belanden wordt er wereldwijd al bijna 400 miljard dollar aan voedsel verloren. Dit blijkt uit een onderzoek van de Food and Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties. Jaarlijks gaat maar liefst 14 procent van al het...
Magic Box helpt bij vermindering van voedselverspilling
Too good to go, een app waar meer dan 1 miljoen Nederlanders zich al bij hebben aangemeld, geeft iedereen aan het eind van de dag de mogelijkheid om een ‘Magic Box’ te kopen. Zo’n box kan bijvoorbeeld worden opgehaald bij de bakker of een restaurant in de buurt. In de...