Instellingen
In het nieuws
Duurzame verpakkingen door middel van lasertechnologie
PerfoTec heeft een innovatieve manier van verpakken genaamd de Modified Atmosphere Packaging (MAP). Door middel van nieuwe technieken probeert het bedrijf voedsel te verpakken op een veiligere, duurzamere en goedkopere manier. Het doel is de vermindering van afval en...
Meten van voedselverspilling horeca door slimme weegschaal
In Nederland wordt er jaarlijks ongeveer 200.000 ton aan voedsel de prullenbak in gegooid. Dit gaat om voedsel wat al bereid is, maar ook onbereid voedsel. De startup Zero foodwaste wil met behulp van slimme camera’s en weegschalen inzicht geven in dit...
2,5 miljoen kilo eten gered door SIRPLUS-supermarkt in Duitsland
In Berlijn zijn de schappen van de supermarkt SIRPLUS enkel gevuld met etenswaren die normaal gesproken weggegooid zouden worden. Denk hierbij aan het brood van gisteren, of groenten die niet helemaal de perfecte vorm hebben voor normale supermarkten. Het winkelen is...
28 – 29 september | ISWA World Congress 2020 in Rotterdam (cancelled)
[EDIT: door de coronacrisis is het onderstaande event helaas gecancelled] In september wordt er in Rotterdam het jaarlijkse ISWA World Congress georganiseerd. Elk jaar is een andere wereldstad de host van het congres over waste management. Dit jaar zal het congres...
Onderzoek naar voedselverspilling krijgt NWO-subsidie
Over de hele wereld wordt er ongeveer een derde van al ons voedsel verspild en weggegooid. Erica van Herpen ontving een NWO-subsidie van 1 miljoen om onderzoek te doen naar mogelijkheden in het verminderen van voedselverspilling. De Westerse consument is er...
Belgische startup tegen voedselverspilling haalt nieuw kapitaal binnen
Een Brusselse onderneming genaamd Happy Hours Market koopt overschotten aan voedsel op bij warenhuizen. In drie weken tijd hebben ze maar liefst 140.000 euro opgehaald in de vorm van nieuw kapitaal. Met behulp van dit bedrag wil de onderneming graag uitbreiden; op de...
Bioprotectie bij verminderen voedselverspilling en plastic gebruik
Bioprotectie is een methode waarbij een specifieke combinatie bacteriën wordt toegevoegd waardoor andere bacteriegroei juist weer remt. Hierdoor wordt uiteindelijk minder melkzuur geproduceerd, wat voordelig is voor de houdbaarheid. Bioprotectie is dus een manier om...
Internet of Things gebruiken om voedselverspilling in de vers-keten tegen te gaan
De manier waarop we de condities tijdens het transport van verse producten beheersen zorgt voor veel waardeverlies. Bij het fruitvervoer alleen al gaat het bijvoorbeeld om een waardeverlies van 5-8%. TNO en Wageningen Food & Biobased Research zijn verantwoordelijk...
Finalisten MBO Challenge voedselverspilling 2019 bekend
De finalisten voor de MBO Challenge zijn 2019 geselecteerd. Tijdens het eindevenement van 30 januari 2020 bij de Verspillingsfabriek te Veghel wordt de winnaar bekend gemaakt. Alle genomineerden zijn voor dit event uitgenodigd. Er zijn totaal 24 challenges ingediend....
Brits onderzoek over aanpak voedselverspilling vanuit supermarkten
Een recent onderzoek van het Britse WRAP (Waste & Resource Action Programme) laat zien dat supermarkten in het Verenigd Koninkrijk een groot deel van de voedselverspilling van consumenten kunnen verminderen door maatregelen te nemen. Een van de punten is een...
400 miljard dollar aan wereldwijde voedselverspilling per jaar
Voordat de producten in de winkels belanden wordt er wereldwijd al bijna 400 miljard dollar aan voedsel verloren. Dit blijkt uit een onderzoek van de Food and Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties. Jaarlijks gaat maar liefst 14 procent van al het...
Magic Box helpt bij vermindering van voedselverspilling
Too good to go, een app waar meer dan 1 miljoen Nederlanders zich al bij hebben aangemeld, geeft iedereen aan het eind van de dag de mogelijkheid om een ‘Magic Box’ te kopen. Zo’n box kan bijvoorbeeld worden opgehaald bij de bakker of een restaurant in de buurt. In de...
Vermindering van 55% voedselverspilling bij Van der Valk Arnhem
Het Van der Valk Hotel in Arnhem heeft hun voedselverspilling met maar liefst 55 procent weten te verminderen. Met behulp van adviezen van WasteWatchers hebben ze dit kunnen bereiken. Voornamelijk werd de vermindering in voedselverspilling gehaald bij de ontbijt-,...
Voedselverspilling tegengaan met behulp van een afvalmonitor
Per jaar verdwijnt er bijna 150 miljoen kilo voedsel in de afvalbak bij horecaondernemingen, terwijl dit vaak nog prima te eten is. Door middel van een afvalmonitor geïntroduceerd door Zero Foodwaste wordt nu geprobeerd voedselverspilling terug te dringen. In de...
Onderzoek naar voedselverspilling: Nederlandse huishoudens zijn goed op weg
Nederlandse huishoudens verspillen steeds minder voedsel. Onderzoek van het kabinet maakt bekend dat we in 2019 zeven kilo voedsel per persoon minder de prullenbak in gooien dan in 2016. Nog steeds wordt er 34,3 kilo per persoon weggegooid dit jaar. Het Ministerie van...
Extra geld voor bedrijven om voedselverspilling tegen te gaan vanuit het Ministerie van LNV
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit focust in hun begroting op vermindering van voedselverspilling. Dit beleid is onderdeel van een overstap naar kringlooplandbouw. Hierbij wordt er minder gelet op het maken van lagere kosten, en meer op het...
MBO-studenten gaan de strijd aan tegen voedselverspilling
Op 1 september zijn vijftig studententeams gestart met de MBO Challenge Voedselverspilling. Het komende half jaar werken zij aan voedselverspillingsvraagstukken en denken na over innovaties die bijdragen aan het tegengaan van voedselverspilling. Zij doen dit in...
Oproep: inventarisatie wettelijke & private belemmeringen bij het tegengaan van voedselverspilling
Stichting Samen Tegen Voedselverspilling inventariseert in samenwerking met het Ministerie LNV welke wet- en regelgeving en private afspraken het tegengaan van voedselverspilling belemmeren. Hiervoor organiseren wij een uitvraag middels een Open Consultatie voor alle...
9 oktober 2019 | Themamiddag Jong Leren Eten: voorkom voedselverspilling
Op woensdag 9 oktober vindt de landelijke themamiddag Jong Leren Eten plaats. De middag in het teken van het voorkomen van voedselverspilling. Hoe komt het dat er zoveel voedsel wordt verspild en waarom moeten we hier iets aan doen? Toine Timmermans van de Wageningen...
Tilburgse Rosemarijn plukt fruitbomen in tuinen om verspilling te voorkomen
Rosemarijn van de Wiel (25) is het project Vergeten Fruit begonnen. De Tilburgse gaat bij mensen langs om in hun tuin pruimen, appels, peren en dergelijke te plukken, dat anders zou blijven liggen en wegrotten. Met dit ‘vergeten fruit’ maakt ze vervolgens hapklaar...