Producenten
In het nieuws
Cateraar Hutten verkoopt producten bij supermarkt Coop
Door de coronacrisis wordt alle horeca momenteel zwaar getroffen. Ook cateringbedrijf Hutten moest vele horeca-, event- en cateringlocaties sluiten. Om de productie in beweging te houden werd er gekeken naar distributiekanalen waarmee een samenwerking kon worden...
Een miljard kilo aan aardappelen kunnen telers nergens meer kwijt
Door het hele land heeft Nederland aardappeltelers met volle schuren. Zij kunnen hun aardappelen nu niet kwijt doordat alle horeca is gesloten in verband met het coronavirus. En dat terwijl Nederland een van de grootste producenten van frietaardappelen is van Europa....
#supportyourlocals: lokale voedselproducenten verkopen voedselboxen
De horeca ligt op zijn gat. Dat het een ramp is voor chefs en restauranthouders is duidelijk. Minder zichtbaar zijn de lokale producenten die veelal voor een groot deel van hun afzet afhankelijk zijn van de horeca. Terwijl de schappen van de supermarkt worden leeg...
‘Authentieke’ presentatie zorgt voor verminderde voedselverspilling
In de voedselindustrie wordt vaak aangenomen dat consumenten liever geen kromme groenten of fruit kopen. Toch blijkt dat er manieren zijn waarop de presentatie van dit soort ‘imperfecte’ groenten en fruit kunnen bijdragen aan een vermindering van de...
28 – 29 september | ISWA World Congress 2020 in Rotterdam (cancelled)
[EDIT: door de coronacrisis is het onderstaande event helaas gecancelled] In september wordt er in Rotterdam het jaarlijkse ISWA World Congress georganiseerd. Elk jaar is een andere wereldstad de host van het congres over waste management. Dit jaar zal het congres...
Van huis-tuin-en-keuken project naar internationaal bananenbroodmerk
‘Wat? Bananenbrood?’ Het is de fronsreactie die Laura Hoogland, oprichter van SUNT, dagelijks krijgt als ze over haar bedrijf vertelt. En dat terwijl bananenbrood een ontzettend populair product is. Dat vandaag, 23 februari, benoemd is tot nationale bananenbrooddag is...
Circulair ondernemen in de voedingssector: 3 best practices
Van 3 februari tot 7 februari is het de week van de Circulaire Economie. Een week in het teken van het potentieel van circulair ondernemen. In een maatschappij waar veel onnodig wordt weggegooid, is er een omslag in het denken nodig. Circulair ondernemen zorgt ervoor...
Bioprotectie bij verminderen voedselverspilling en plastic gebruik
Bioprotectie is een methode waarbij een specifieke combinatie bacteriën wordt toegevoegd waardoor andere bacteriegroei juist weer remt. Hierdoor wordt uiteindelijk minder melkzuur geproduceerd, wat voordelig is voor de houdbaarheid. Bioprotectie is dus een manier om...
Het tegengaan van voedselverspilling door de juiste verpakkingen te gebruiken
Pere Fullana i Palmer deed mee aan de rondetafelconferentie over circulaire economie van de World Business Council for Sustainable Development. Fullana i Palmer is naast de directeur van de UNESCO-leerstoel voor Levenscyclus en Klimaatverandering aan de Hogeschool...
Slimme barcode om voedselverspilling tegen te gaan
GS1 werkt samen met onderneming Wasteless om voedselverspilling te verminderen door middel van het creëren van slimme GS1 barcodes. Wanneer verse producten dichter bij hun houdbaarheidsdatum komen, worden ze met gebruik van de slimme barcodes automatisch afgeprijsd....
400 miljard dollar aan wereldwijde voedselverspilling per jaar
Voordat de producten in de winkels belanden wordt er wereldwijd al bijna 400 miljard dollar aan voedsel verloren. Dit blijkt uit een onderzoek van de Food and Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties. Jaarlijks gaat maar liefst 14 procent van al het...
Langere houdbaarheidsdata door nieuwe lasertechniek
Door middel van een nieuwe technologische ontwikkeling kan binnenkort de houdbaarheid van AGF worden verlengd. Belmark en PerfoTec zijn samen bezig met het ontwikkelen van een lasertechniek waardoor niet alleen voedselverspilling, maar ook de CO2-voetafdruk kan worden...
Onderzoek naar voedselverspilling: Nederlandse huishoudens zijn goed op weg
Nederlandse huishoudens verspillen steeds minder voedsel. Onderzoek van het kabinet maakt bekend dat we in 2019 zeven kilo voedsel per persoon minder de prullenbak in gooien dan in 2016. Nog steeds wordt er 34,3 kilo per persoon weggegooid dit jaar. Het Ministerie van...
Extra geld voor bedrijven om voedselverspilling tegen te gaan vanuit het Ministerie van LNV
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit focust in hun begroting op vermindering van voedselverspilling. Dit beleid is onderdeel van een overstap naar kringlooplandbouw. Hierbij wordt er minder gelet op het maken van lagere kosten, en meer op het...
Oproep: inventarisatie wettelijke & private belemmeringen bij het tegengaan van voedselverspilling
Stichting Samen Tegen Voedselverspilling inventariseert in samenwerking met het Ministerie LNV welke wet- en regelgeving en private afspraken het tegengaan van voedselverspilling belemmeren. Hiervoor organiseren wij een uitvraag middels een Open Consultatie voor alle...
Belgische traiteur vindt oplossing tegen voedselverspilling: gerechten afhalen tegen klein prijsje
De afvalberg helpen verkleinen? Dat is wat Jim Vrancken (41) en Tamara Eevers (40) in hun traiteurszaak OnivO in Rillaar bij Aarschot proberen te doen. Met de overschotten van hun gerechten maken ze sinds kort andere kant-en-klare gerechten, die je tegen een mooi...
9 oktober 2019 | Themamiddag Jong Leren Eten: voorkom voedselverspilling
Op woensdag 9 oktober vindt de landelijke themamiddag Jong Leren Eten plaats. De middag in het teken van het voorkomen van voedselverspilling. Hoe komt het dat er zoveel voedsel wordt verspild en waarom moeten we hier iets aan doen? Toine Timmermans van de Wageningen...
Ontbijtgranen gemaakt van restproducten uit de voedingsindustrie
Kuipjes ontbijtgranen die voor minstens de helft worden gevuld met restproducten uit de voedingsindustrie. Met die groene formule wil Heidi Alemans (37) van startup Krusli voedselverspilling een halt toeroepen. ‘Ik hoop andere ondernemers te inspireren.’ De Wageningse...
Lamb Weston / Meijer en McDonald’s over voedselverspilling: ‘Een circulaire economie vergt vooral ondernemerschap’
Fritesproducent Lamb Weston / Meijer en McDonald’s delen een missie: voedselverspilling tegengaan. Duurzaamheidsmanagers Jolanda Soons en Floor Uitterhoeve vertellen over hun uitdagingen én de oplossingen. Van een betere benutting van de aardappel tot het trainen van...
Oplossing tegen voedselverspilling in fruitcontainers wint Startup Funding Event 2019
Met een slimme oplossing om voedselverspilling door grote temperatuurverschillen in fruitcontainers tegen te gaan, sleepte Otflow de eerste prijs als beste startup in de wacht tijdens het Startup Funding Event Global op 6 juni in de Doelen in Rotterdam. Otflow...